На фокус
Начало / Ревюта / „Съучастници“, или как лъжат адвокатите

„Съучастници“, или как лъжат адвокатите

Новият роман на ирландеца Стив Кавана затвърждава опита му на юрист и разказвач.
Спокойно можем да сравним този автор с Гришам, който също предава казуси от своята практика така, че да се възхитим на една добра история, хем ядосани, когато сме харесали най-големия злодей в нея.

Това важи за психокримката на Стив Кавана „Съучастници“, в която двойствен живот водят всички. Адвокат Еди Флин пак се самозалъгва, че няма да защитава лошите, агент 238807_b Дилейни − че няма да рискува напразно в спецотдела на ФБР, съпругата на убиеца − че няма да показва слабост пред обществения натиск. Неслучайно за мото на книгата служи цитат на Андерсен от приказката „Оле-затвори-очички“. Оттам е легендата за Пясъчния човек − сериен убиец, който хвърля пясък в очите на жертвите си и в… лицето на Темида. Защото без оглед на истината правозащитни институции от ФБР до прокуратурата поддават на власт и пари, докато в семействата най-лесно се заблуждават хора, заслепени от любов. А може би те са най-хитри и манипулатвни!

„Съучастници“ е заглавие, което дърпа читателят да продължи напред. Както кротко седи на дивана до една разплакана съпруга, в следващия миг участва в преследването на мъжа ù по улиците на Ню Йорк, или беснее от яд пред вратите на лъскавото им имение, краят на романа ще го свари абсолютно неподготвен!

Текст: Людмила Еленкова

Прочетете още

123285511

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (30 октомври – 5 ноември)

Две звезди, които греят на различни небосклони, но са с еднаква популярност по света. Кънтри …