Начало / Свят / U2 издават албум по книга

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета

maxresdefault (1)

Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на излязлата наскоро книга на фронтмена на групата Боно. Surrender: 40 Songs, One Story има точно 40 глави, както подсказва и заглавието. Всяка една от тях носи името на известна песен на U2. Затова и албумът Songs of Surrender ще съдържа именно нови записи на 40 парчета.

Фрагменти от тях вече се появиха в аудиварианта на книгата, който е 40-часов – гласът там, разбира се, е на самия Боно. Той и изпълнява някои от парчетата при представянията на книгата си. В крайна сметка обаче има разминаване между песните в книгата и тези в новия албум – еднакви са 28 от 40-те.

Критиката се изказва за книгата, че Боно се е справил със задачата да заинтригува отново с живота си – при положение че много от историите са известни от излезлите преди книги с интервюта, посветени както на групата, така и на самия него. Познатите факти той разнообразява с още детайли, придава дълбочина на разказваното, а включва и забавни истории, които да спечелят читателя. Много фенове обаче казват, че книгата е прекалено обемна със своите 550 страници, което неминуемо води и до по-слаби пасажи.

Боно отказва помощ от професионален автор при създаването на автобиографията си. Това спомага книгата да е по-автентична и от страниците ѝ да лъха неговият стил. Личи си, че музикантът се е опитал да е максимално откровен със своите читатели и фенове. Задава сам на себе си сериозни въпроси и търси отговорите. Заедно с това препуска през десетилетията, в които животът му е белязан от музиката на U2. „Убеден съм, че единственият истински път към успеха е да се покориш – казва той на едно място. – Пред другия. Пред любовта. Пред висшата сила.”

Музикантът разказва откровено за своята вътрешна трансформация и отваряне към духовното. В същото време отбелязва: „Всъщност никога не съм намирал църква, която да мога да нарека свой дом.”

maxresdefault

Важно е да се отбележи, че книгата на Боно не е книга за U2. Тук виждаме човекът и личността, чиято енергия е създала U2. Затова и се прекланяме пред личната му трагедия – когато е на 14, хлапакът погребва дядо си… а по време на обреда майка му припада и няколко дни по-късно също умира. Предстоят дълги трудни дни с баща му, чиито чувства са белязани от студенина. След десетилетия разбира причината и задава на смъртното ложе на татко си своя най-важен въпрос: „Обичал ли си някога мама?“

Разбира се, Боно добавя и важни моменти от историята на U2. „Песента, която точно пишете и записвата – казва той, – наред с всички останали критерии, трябва да е именно тази, която ви се слуша на самите вас.”

Друг герой в Surrender: 40 Songs, One Story е съпругата му Али. Самата книга е посветена именно на нея. Много място отделя и за каузата на живота си – бедността в Третия свят.

Именно книгата и новият албум ще са на фокус за U2 тази пролет. Очаква се Songs of Surrender да се появи официално на 17 март 2023 г. В деня на премиерата „Дисни+“ ще пусне и специална продукция, наречена Bono&The Edge: A Sort of Homecoming, With Dave Letterman.

 ab7c4877438efb3828fc39bc97d6330b416b51fbf9afb7359a6ab7a79deffa821905a54f6796fbebb44c33a181de8188_u2_songsofsurrender

Информация и илюстрации: @U2official, u2tour.de и u2.universal-music.de

Прочетете още

Васил-Левски-Цитати-1536x864

Аз Васил Лъвский в Карлово роден

За честните хора такава смърт, казва Апостола и сякаш рисува себе си Крилатите фрази, с …