Начало / Свят / Безценни писания на френски поет излязоха на бял свят

Безценни писания на френски поет излязоха на бял свят

Повлиява с разбиранията си на няколко поколения

maxresdefault

Пол Валери е сред най-големите имена в европейския символизъм – затова и всеки новооткрит негов ред е истинско съкровище! 78 години след смъртта му във френските книжарници се появиха два тома с неизвестни досега лекции на твореца, който развива и сериозна научна дейност.

Новооткритите материали той подготвил навремето за изявите си в Колеж дьо Франс. Периодът, през който са представяни пред аудитория, е от 1937-а до 1943 г. След това поетът на практика изпада в немилост пред френските власти и немските окупатори. Само две години по-късно си отива от света ни.

Безценните материали са открити в Библиотека „Жак Дусе“, която е специализирана в областта на френската литература. Още записки са намерени и в хранилищата на издателство „Галимар“. Материалите са разпознати от професор Уилям Маркс, който ги обработва и редактира, за да излязат и в книга. „Пол Валери и Гастон Галимар са имали желание да ги публикуват – казва ученият. – Ето че сега това се сбъдва.”

Cours de poétique, както се казва новото издание, излиза в две части. Първата книга съдържа по-лични размишления – подзаглавието ѝ е Le corps et l’esprit. Втората, Le langage, la société, l’histoire, обхваща материали, посветени на езика, обществото и историята.

Пол Валери е сред най-влиятелните интелектуалци в периода между двете световни войни – при това в цяла Европа. Силно е повлиян от творчеството на Стефан Маларме. „Не мога да проумея защо не се стремим да вникнем колкото се може по-дълбоко в себе си”, споделя той. Според схващанията му всяко едно стихотворение трябва да е „празник на интелекта“.

Едва на 21, Валери се зарича, че няма да пише повече поезия. Води си дневник, но престава да публикува. Записва разсъжденията си за изкуството, философията и самия себе си. Сред въпросите, които го интересуват, е например този за същината на човешкия дух или пък за това как работи умът.

Дневниците на поета, наброяващи около 3000 страници, също са издадени от „Галимар“. Новооткритите записки се състоят от около 1500 страници

Fkf2_Z_X0AEaBLA

Пол Валери всъщност се връща към поезията, когато е на 46. За няколко години публикува стиховете, смятани сега за най-известни. През 1921-а печели анкета за „най-добър френски съвременен поет“. Годините са изключително благодатни за него – избран е за председател на ПЕН-клуба, става член и на Френската академия, а заедно с това почетен председател на Съюза на писателите. Чете лекции в Колеж дьо Франс.

Точно в този плодотворен период са подготвяни и новооткритите материали. Съдържат зрелите му разбирания за човека и жаждата му да създава култура. Обемистите томове излязоха във Франция през януари.

Информация и снимки: Rien ne veut rien dire, France.tv и Overblog

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …