Начало / Читатели / Годината на Водния заек ще е за хубави книги

Годината на Водния заек ще е за хубави книги

Няколко заглавия, в които личат следите му

lunar-new-year-2023-6753651837109569.2-2x

Хармония и много нови приятелства – това обещава нравът на Водния заек. Годината му вече започна и ще продължи чак до 22 януари 2023-а. А според китайския хороскоп качествата му са предимно положителни.

Очакванията са за период, в който на преден план ще излезе работата над себе си – встрани от суетата на света и безспирната въртележка от ангажименти и проблеми. Годината на Водния заек ще е време да дочуем гласа на сърцето си. И така да поработим над собствените си потребности. А точно тук книгите могат да ни дадат много!

Ето няколко, които също са написани под знака на заека – идеално начало са за новата китайска година

zaek
Заекът на Радичков

Пълната с необикновени създания книга е сякаш писана точно за такива моменти, в които опитваме да скъсаме с рационалното и да видим света със силата на интуицията и неординарното. Сенките наистина оживяват в „Заекът“. Всичко започва с това, че Заяко носи на Перуниката окарина. Но на него не му е писано да свири дълго на нея – кравите пощръкляват и го прегазва колата. А не стига това, ами и котка го прескача мъртъв, та да стане от него тенец… И от този момент суеверията вече властват до последната страница.

И един цитат от големия Радичков. „Животът ми никак стройно не е протичал – казва той, – ами се търкаляше в повечето случаи хаотично, като заек, когато бяга по нанадолнище…” Само че тези думи са вече са от пиесата „Лазарица.

Заекът на Ъпдайк

Тук пък главен герой е Хари Енгстръм. Бивш баскетболист, той опитва да се изправи пред отговорностите на живота. Прави го всъщност като в спорта – дриблира, тича… но без топка в ръцете. Писателят създава прелестен образ на обществото след средата на миналия век. Заека е герой на общо четири книги. Първата – „Заеко, бягай“, е включвана в различни класации като една от стоте най-добри на миналото столетие. Два от „заешките“ романи са отличени и с „Пулицър“. Последният пък е отражение на управлението на Рейгън. Ъпдайк следи героя си в продължение на четири десетилетия. Но така разкрива поведенчески модел, който надхвърля ограничаващата рамка на времето.

Заекът на Светлана Дичева

Ако вярваме на заглавието, заекът е всъщност на Гала, съпругата на Салвадор Дали. Приготвила го за вечеря – един вид жертвоприношение, в което поглъщаш изцяло онова, което ти е любимо. Така и „заекът на Гала“ се превръща в книгата в един вид символика за желанието ни да погълнем най-важното за нас, да го усвоим и преработим. Така сервираме на собствената си трапеза малки драми и големи компромиси – именно за това е и „Заекът на Гала“. В центъра, разбира се, е любовта, а Светлана Дичева ни води към възможните рецепти, с които да я бланшираме, загорим, преварим или пък пресолим. Остава недоумението щастлив ли е онзи, изяден от обичта на ближните си. Като заека на Салвадор и Гала.

Заекът на Николай Лулов

Роман-гротеска, който е и дебютен за писателя от Панагюрище. Един невъобразим свят заживява по страниците, а от нас се иска да усетим паралелите с действителността. Така е с времената, изпълнени с ценности, заключава мъдро писателят, а ние се дивим на картината, която включва бик с репродукционни проблеми, пишман трол, хвърчащи кози и селски кмет, който е едновременно господ и кръчмар – затова и носи подходящото име Дело Дембелов. Заешкото в сюжета идва всъщност от новото производство, което готвят в село Райско и за което са нужни… заешки уши. Накратко казано, идеята, която пресъздава „Ушите на заека“, е да събере България в едно обезлюдено селце. То натам и вървят нещата…

Заекът на Бардур Оскаршон

Плоският заек, налага се веднага да уточним. Става дума за книга, писана на доста рядък европейски език – фарьорски. Оскаршон е ценен автор от Севера. Има и награди за това, което създава. „Плоският заек“ е типична негова книга, която провокира децата, пък и техните родители, да сменят изцяло погледа към нещата. Куче и плъх намират на улицата един плосък заек, който вместо да им създава грижи, се превръща в хвърчило. Но понякога хвърчилата правят всичко друго, освет да летят… Макар че остава основният въпрос в книгата – как изглежда светът, гледан отгоре. Необичайни са книгите на Бардур Оскаршон, а също и героите му. Като този плосък заек.

zaek02

Властелинът на годината се слави с позитивните си качества – затова и основополагащи ще са желанието за разбирателство и хармония. Заешката енергия отхвърля конфликтността и разчита на желанието за диалог и стабилност в живота. Елементът Вода пък носи символа на нашите чувства и емоции.

 

Книги за Годината на Водния заек препоръча Краси Проданов
Илюстрации: Martin Bencher Grouphttps://starwalk.space,
https://wearesutd.sutd.edu.sgPakBet TV, www.amazon.com и www.google.com

 

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …