Начало / Любопитно / Ромео и Жулиета съдят филмово студио

Ромео и Жулиета съдят филмово студио

Обвинението е за сексуална злоупотреба

Romeo & Juliet by Franco Zeffirelli6

Актьорите, изиграли славните шекспирови роли през 1968, са се обърнали към съда в Санта Моника с иск за повече от 500 млн. долара. Според молбата им става дума както за сексуален тормоз и насилие, така и за измама. При това част от обвиненията са насочени към вече покойния режисьор на класическия филм Франко Дзефирели.

Според 71-годишната Оливия Хъси и 72-годишния Ленард Уайтинг, навремето Дзефирели ги успокоил, че във финалната сцена от филма, която се разиграва в креват, ще са по бельо с телесен цвят. В деня на снимките обаче Дзефирели променил плановете си, като уведомил двамата актьори, че телата им ще покрива само грим, като камерата ще е насочена така, че няма да се вижда голота.

Двамата актьори уточняват, че не са имали възможност да оспорят режисьорската визия. Според тях Франко Дзефирели се е отнесъл неетично, като на практика ги е снимал голи. В самия филм се вижда за кратко задната част от тялото на Уайтинг, както и гърдите на Хъси.

Критиката нееднократно определя филма като най-добра адаптация по трагедията „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир. В своето време се превръща в култов за подрастващото поколение. Затова и като изтъкват вредите, които са им причинени, двамата актьори настояват сега пред „Парамаунт” за обезщетение от 500 млн. долара.

По време на снимките Жулиета или Оливия Хъси е едва на 15. В интервю по случай 50-годишнината на филма тя дори заявява, че режисьорът е снимал голите сцени със стил. „Филмът се нуждаеше от това”, казва тя. В друго интервю пък казва, че кадрите с голота са били революционни за времето си в САЩ, но за Европа това вече било нещо нормално.

file-olivia-hussey-and-leonard-whiting-speak-in-a-paris-hotel-on-sept-19-1968-about-the-british-film-romeo-and-juliet-

Актьорите сега искат обезщетение на основата на калифорнийски закон, в който се разглежда и злоупотребата с деца

Информация и снимки: Sky UK, The Economic Times и travelingintuscany.com

Прочетете още

Disneys-Snow-White-1-e1698432109480

Латиноамериканската Снежанка – още проблеми и отложена премиера

Ще видим филмираната приказка през 2025-а Продукцията на „Дисни“, която представлява римейк на първия пълнометражен …