Начало / Свят / Библиотеки и книжарници помагат срещу медийната неграмотност

Библиотеки и книжарници помагат срещу медийната неграмотност

Хората се ориентират трудно в морето от факти

camilo-jimenez-qZenO_gQ7QA-unsplash

Информацията, която приемаме всеки ден, се оказва трудна за обработка от човешкия мозък – особено в случаите, когато тя е противоречива и цели да задейства нашите емоции. Точно така всъщност се раждат и проблемите в общуването. Започва се в социалните мрежи, чисто виртуално, но резултатът все повече се проявява и във физическите ни контакти.

Всеядни сме на информация

Многото информация и липсата на ориентири в нея всъщност лесно и бързо води и до проблеми от чисто здравословно естество. Непрекъснатото поглъщане на всичко написано повишава нивата на стрес в организма. От това логично се появява и безпокойство от случващото се. Затова мнозина предпочитат просто да прекъснат потока от данни и факти, на които са изложени в социалните мрежи и интернет.

По-добрият вариант обаче е да развиваме своята медийна грамотност и така да преценяваме дали се нуждаем от дадена информация или пък доколко може да ѝ гласуваме доверие. Огромна роля в това отношение продължават да играят библиотеките и книжарниците.

Книгите винаги са разковничето

За разлика от сърфирането в интернет, книгите позволяват по-бавен процес на усвояване на информацията. Това води и до по-внимателна обработка на данните от страна на мозъка ни. Да не говорим, че именно четенето обогатява, като по този начин изграждаме преценка и се защитаваме по-добре от външни влияния.

Пак четенето е прекрасен параван, чрез който да изградим и своята информационна хигиена. Оказва се, че тя е изключителна важна във времето на интернет – умението да се защитаваме от излишна информация и реклами дава възможност да се съсредоточим върху онези неща, които са важни за нас, без да пилеем време и сили.

Любопитен факт е, че за медийна грамотност се е говорело и при масовото навлизане на киното във всекидневието на хората в средата на миналия век. Тогава дори неговите критици са го смятали за най-голямата опасност, пред която е изправено обществото. Със засилването на ролята на телевизията започват и дискусии дали не е необходимо да се ограничи силата на медиите, като се има предвид, че те могат както да информират, така и да дезинформират.

Взаимно противоречивите информации, на които попадаме, пък са в основата на много конфликти, които от виртуалното пространство в наши дни се пренасят и в общуването между хората

prateek-katyal-xv7-GlvBLFw-unsplash

Най-верният инструмент

И в миналия век, и сега обаче главният инструмент за по-висока степен на медийна грамотност е критичното мислене и четене. С други думи, преди да започнем да поглъщаме безразборно написаното къде ли не, е хубаво да изградим общата си култура. А най-добрите места за това са именно библиотеките и книжарниците.

За медийната грамотност: Красимир Проданов

Прочетете още

429680545_1097910648270786_5463879283356387073_n

Денят на приказката е – разтворете любима история

Празниците днес са цял рояк   Посрещаме пролетта на 20 март – тя настъпи всъщност …