На фокус
Начало / Свят / Библиотеки и книжарници помагат срещу медийната неграмотност

Библиотеки и книжарници помагат срещу медийната неграмотност

Хората се ориентират трудно в морето от факти

camilo-jimenez-qZenO_gQ7QA-unsplash

Информацията, която приемаме всеки ден, се оказва трудна за обработка от човешкия мозък – особено в случаите, когато тя е противоречива и цели да задейства нашите емоции. Точно така всъщност се раждат и проблемите в общуването. Започва се в социалните мрежи, чисто виртуално, но резултатът все повече се проявява и във физическите ни контакти.

Всеядни сме на информация

Многото информация и липсата на ориентири в нея всъщност лесно и бързо води и до проблеми от чисто здравословно естество. Непрекъснатото поглъщане на всичко написано повишава нивата на стрес в организма. От това логично се появява и безпокойство от случващото се. Затова мнозина предпочитат просто да прекъснат потока от данни и факти, на които са изложени в социалните мрежи и интернет.

По-добрият вариант обаче е да развиваме своята медийна грамотност и така да преценяваме дали се нуждаем от дадена информация или пък доколко може да ѝ гласуваме доверие. Огромна роля в това отношение продължават да играят библиотеките и книжарниците.

Книгите винаги са разковничето

За разлика от сърфирането в интернет, книгите позволяват по-бавен процес на усвояване на информацията. Това води и до по-внимателна обработка на данните от страна на мозъка ни. Да не говорим, че именно четенето обогатява, като по този начин изграждаме преценка и се защитаваме по-добре от външни влияния.

Пак четенето е прекрасен параван, чрез който да изградим и своята информационна хигиена. Оказва се, че тя е изключителна важна във времето на интернет – умението да се защитаваме от излишна информация и реклами дава възможност да се съсредоточим върху онези неща, които са важни за нас, без да пилеем време и сили.

Любопитен факт е, че за медийна грамотност се е говорело и при масовото навлизане на киното във всекидневието на хората в средата на миналия век. Тогава дори неговите критици са го смятали за най-голямата опасност, пред която е изправено обществото. Със засилването на ролята на телевизията започват и дискусии дали не е необходимо да се ограничи силата на медиите, като се има предвид, че те могат както да информират, така и да дезинформират.

Взаимно противоречивите информации, на които попадаме, пък са в основата на много конфликти, които от виртуалното пространство в наши дни се пренасят и в общуването между хората

prateek-katyal-xv7-GlvBLFw-unsplash

Най-верният инструмент

И в миналия век, и сега обаче главният инструмент за по-висока степен на медийна грамотност е критичното мислене и четене. С други думи, преди да започнем да поглъщаме безразборно написаното къде ли не, е хубаво да изградим общата си култура. А най-добрите места за това са именно библиотеките и книжарниците.

За медийната грамотност: Красимир Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …