Начало / Свят / Книготакси обикаля улиците на Прага

Книготакси обикаля улиците на Прага

Инициативата се провежда за втори път

Mara_Terezka_CZ-1024x683

Книготаксито работи по празниците без почивен ден – идеята е да събира книги, за които вече няма място в домашните библиотеки или пък такива, които са се оказали неуспешни коледни подаръци. Организаторите на инициативата обещават да продадат събраното и после да преведат парите с малка удръжка на първоначалните собственици.

По Коледа книгите не се задържат дългоказва един от организаторите Доминик Газдош. – Ако ни изпратите с таксито около метър книги, можете да получите за тях до 4000 крони.

Друга функция на книготаксито е да изпратите с него подаръци за Коледа и Нова година. Разбира се, единственото изискване е това да са книги. „Когато изследваме нагласите на хората, те многократно заявяват, че най-важно за тях е точното време за получаване на подаръка. Затова пускаме нашето книготакси, макар че може да си поръчаш нещо по куриер целогодишно”, допълва Тереза Кохутова.

Книготаксито ще обикаля улиците на Прага до празника на Тримата влъхви6 януари. Поръчва се онлайн, като се качват и кориците на книгите, които книготаксито ще превозва.

KNIHOBOT_pobocka_Strossmayerovo_lores-1024x683

В основата на замисъла е стартъп, наречен „Книхобот“, който има за цел – по думите на създателите си, да промени начина, по който функционира книжния пазар в Чехия

Информация и снимки: ČTK, Knihobot и Trendwatcher

 

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Книгите му от гледна точка на нашето съвремие премерват те Писателят си отива от света ни …