На фокус
Начало / Свят / Книготакси обикаля улиците на Прага

Книготакси обикаля улиците на Прага

Инициативата се провежда за втори път

Mara_Terezka_CZ-1024x683

Книготаксито работи по празниците без почивен ден – идеята е да събира книги, за които вече няма място в домашните библиотеки или пък такива, които са се оказали неуспешни коледни подаръци. Организаторите на инициативата обещават да продадат събраното и после да преведат парите с малка удръжка на първоначалните собственици.

По Коледа книгите не се задържат дългоказва един от организаторите Доминик Газдош. – Ако ни изпратите с таксито около метър книги, можете да получите за тях до 4000 крони.

Друга функция на книготаксито е да изпратите с него подаръци за Коледа и Нова година. Разбира се, единственото изискване е това да са книги. „Когато изследваме нагласите на хората, те многократно заявяват, че най-важно за тях е точното време за получаване на подаръка. Затова пускаме нашето книготакси, макар че може да си поръчаш нещо по куриер целогодишно”, допълва Тереза Кохутова.

Книготаксито ще обикаля улиците на Прага до празника на Тримата влъхви6 януари. Поръчва се онлайн, като се качват и кориците на книгите, които книготаксито ще превозва.

KNIHOBOT_pobocka_Strossmayerovo_lores-1024x683

В основата на замисъла е стартъп, наречен „Книхобот“, който има за цел – по думите на създателите си, да промени начина, по който функционира книжния пазар в Чехия

Информация и снимки: ČTK, Knihobot и Trendwatcher

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …