Начало / Любопитно / Барак Обама сподели любимите си книги за 2022-а

Барак Обама сподели любимите си книги за 2022-а

Традицията е от президентските му години

favebooks

Бившият президент се появи наскоро отново и в Белия дом – през есента там беше добавен официалният му президентски портрет. В тон с добрите традиции пък, в края на годината 61-годишният Обама разказа и какво го е заинтригувало най-много сред книги, филми и музика.

Винаги се радвам на възможността да споделя с вас списъка си с любими нещанаписа президентът в своя профил в туитър. – Това са някои от книгите, които съм прочел и които ми харесаха. Очаквам от вас да ми подскажете какво си заслужава да разтворя през 2023-а.

Сред своите лични фаворити през 2022-а Барак Обама посочва The School for Good Mothers на Джесамин Чан. Добавя там и книгата на съпругата си The Light We Carry. В нея Мишел Обама разказва за начините, по които преодолява трудните моменти в живота си. Поводът за написването ѝ е разразилата се пандемия преди няколко години.

Барак Обама включва в списъка си с книги на 2022-а общо 13 заглавия. Сред тях е и Afterlives на Абдулразак Гурна, който спечели Нобелова награда за литература миналата година

Screen-Shot-2022-08-04-at-12.09.02-PM-e1659629786999

Други книги, които си заслужават според бившия президент, който е и запален читател, са научнофантастичният роман Sea of Tranquility на канадката Емили Сейнт Джон Мандел, Trust на Ернан Диас – книга, която беше номинирана за наградата „Букър“ или пък The Furrows: A Novel от Намвали Серпел – „Пъблишърс уикли“ я причислява към десетте най-добри книги, излезли тази 2022.

Известно е, че Обама смело посочва много начинаещи писатели, като така помага да си прокарат път към сърцата на читателите. Бившият президент не изневерява и сега на себе си – сред дебютите, които твърдо препоръчва за четене, е и този на Чармейн Уилкерсън. Дебютният ѝ роман Black Cake стана и бестселър на „Ню Йорк Таймс“. Сега е на път да се превърне и в сериал под името Hulu. Семейната история преплита минало и настояще, като смесва смело куртури и поколения.

Сред любимите филми на Барак Обама пък са „Семейство Фейбълман” на Стивън Спилбърг, „Жената воин“, посветен на генерал Наниска и др. Що се касае до музиката, през 2022-а Барак Обама е слушал с удоволствие новите албуми на Кендрил Ламар, Бийонсе и т. н.

Информация и снимки от CNN, Penguin, Lithub и AnnArborFamily.com

Прочетете още

tumblr_4dd9090431f3488f5228a37a59d920df_7d8b0223_1280

Елена Алексиева връща днес литературната награда „13 века България“

Нарушеният регламент я накара да реагира моментално Писателката се радва твърде кратко на престижното отличие, …