Начало / Без категория / Картина на момиче с айфон от по-миналия век предизвика сензация

Картина на момиче с айфон от по-миналия век предизвика сензация

Дискусиите са за предмета в ръцете на нарисуваната девойка

Ferdinand_Georg_Waldmüller_-_Die_Erwartete

Картината е на Фердинанд Георг Валдмюлер и носи заглавието „Очакване”, като сега предизвика много коментари и анализи. Причината е, че според мнозина женската фигура държи в ръцете си… айфон.

Откритието е на блогър в сферата на изкуството – Петер Ръсел. Той вижда картината заедно с приятел в мюнхенския музей Нова пинакотека. Казва, че е останал в шок. „Момичето е ангажирано с телефона си. И затова не предполага, че зад следващия завой клечи в очакване младеж с китка рози в ръка”, обяснява Ръсел.

Гералд Вайнполтер от Австрийската агенция по изкуствата обаче е на друго мнение. „Разбира се, че жената от картината не си играе на своя нов айфон, тя отива всъщност в църквата. В ръцете си държи малка молитвена книжка.”

Специалистът обръща внимание, че това не е първият случай, в който старо произведение на изкуството изглежда в очите ни като модерна технология. „През 1860-а – продължава Вайнполтер, – всеки би разпознал какво държи момичето в ръцете си. В наше време обаче откриваме прилика с тийнейджърка от модерни времена, чието внимание е погълнато от смартфона ѝ.”

Въпреки това Ръсел показва картината на конференция, посветена на изкуството – и останалите участници са поразени също като него. Картината „Очакване” изглежда на пръв поглед съвсем обикновена. Но ако се вгледаме в детайлите, ще ни направи впечатление, че момичето е склонило глава по начин, характерен за нашата епоха, над предмета, който държи в ръце. На всичко отгоре лицето ѝ сякаш е осветено от този предмет. Дали от вярата, или от нетипичното за 1860-а устройство? Ами ако все пак това е пътешественица във времето?

Валдмюлер е сред ключовите представители на стила Бидермайер. Картините му излъчват хармоничност, вяра и традиция. Отличава се със своите пейзажи. Фините детайли и точните характеристики на човешкото лице са сред силните страни на художника. Според мнозина е изпреварил времето си. Може би доказателствата са и в тази картина – „Очакване”.

Още картини на художника

Информация и илюстрации от „Уикипедия”, Vice и news.com.au

Прочетете още

tumblr_n1lnzjuKcR1qfif2xo2_r1_1280

Филипинец превърна дома си в обществена библиотека

Мъжът чете цял живот Ернандо Гуанлао започнал скромно – преди две десетилетия той изложил петдесетина …