На фокус
Начало / Свят / Опера с Вирджиния Улф посрещна Ню Йорк

Опера с Вирджиния Улф посрещна Ню Йорк

Награждавана книга с премиера в Метрополитън Опера

MET-opera-encore-The-Hours-picturehouse-at-fact

„Часовете” донесе на своя създател Майкъл Кънингам и награда „Пулицър, като в допълнение се превърна в добре приет филм. Погледите върху екрана тогава приковаха Мерил Стрийп, Джулиан Мур и Никол Кидман.

Сега премиерата на оперния спектакъл съвпада и с четвъртвековния юбилей от излизането на книгата, която донесе голям успех на 70-годишния днес Кънингам. Романът представлява своеобразна препратка към творчеството на Вирджиния Улф и разказва историята на три жени, свързани във времето с нейния роман „Мисис Делауей”. Една от тях е самата писателка.

Когато пишех книгата, сексуалната идентичност не беше толкова на фокус”, отбелязва писателя при едно от по-късните представяния на романа си. Наред с другите си отличия, „Часовете” получава и награда за гей литература „Феро-Гримпли”.

Оперната адаптация на романа сега е в ръцете на Кевин Пътс. Главните роли пък са разпределени между Рене Флеминг, Кели ОХара и Джойс ДиДонато, за която остава задачата да се въплъти в кожата на Вирджиния Улф. За премиерата преди броени дни критикът Джеф Лундън казва: „Хорът и танцьорите са непрекъснато на сцената, което помага да се подчертае емоционалното състояние на централните фигури.”

default

Близо тричасовата опера беше представена общо осем пъти пред нюйоркска публика в края на 2022-а

Информация и снимки: Met Opera и opera-online.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

SOUS LE SOLEIL DE PAUL VALERY PHOTO 10

Безценни писания на френски поет излязоха на бял свят

Повлиява с разбиранията си на няколко поколения Пол Валери е сред най-големите имена в европейския …