Начало / Свят / Опера с Вирджиния Улф посрещна Ню Йорк

Опера с Вирджиния Улф посрещна Ню Йорк

Награждавана книга с премиера в Метрополитън Опера

MET-opera-encore-The-Hours-picturehouse-at-fact

„Часовете” донесе на своя създател Майкъл Кънингам и награда „Пулицър, като в допълнение се превърна в добре приет филм. Погледите върху екрана тогава приковаха Мерил Стрийп, Джулиан Мур и Никол Кидман.

Сега премиерата на оперния спектакъл съвпада и с четвъртвековния юбилей от излизането на книгата, която донесе голям успех на 70-годишния днес Кънингам. Романът представлява своеобразна препратка към творчеството на Вирджиния Улф и разказва историята на три жени, свързани във времето с нейния роман „Мисис Делауей”. Една от тях е самата писателка.

Когато пишех книгата, сексуалната идентичност не беше толкова на фокус”, отбелязва писателя при едно от по-късните представяния на романа си. Наред с другите си отличия, „Часовете” получава и награда за гей литература „Феро-Гримпли”.

Оперната адаптация на романа сега е в ръцете на Кевин Пътс. Главните роли пък са разпределени между Рене Флеминг, Кели ОХара и Джойс ДиДонато, за която остава задачата да се въплъти в кожата на Вирджиния Улф. За премиерата преди броени дни критикът Джеф Лундън казва: „Хорът и танцьорите са непрекъснато на сцената, което помага да се подчертае емоционалното състояние на централните фигури.”

default

Близо тричасовата опера беше представена общо осем пъти пред нюйоркска публика в края на 2022-а

Информация и снимки: Met Opera и opera-online.com

Прочетете още

1705920661193

Пътеводител за забогатяване написа Робин Шарма

Книгата му се очаква с интерес „Богатството, което не се купува с пари“ е планирана …