Начало / Любопитно / Книжният танк – оръжие за масово знание

Книжният танк – оръжие за масово знание

Съоръжението е по-актуално от всякога

raul lamesoff y su tanque de libros

На въоръжение е от 2015-а – тогава го създава един ексцентричен аржентинец на име Раул Лемесоф. Нарича го Arma De Instrucción Masiva, като идеята му е да го използва в неравната битка с безпросветността.

Творецът буквално разчаства съвсем истински танк „Форд Фалкон“, произведен през 1979 г. Запазва и механиката, така че куполът на танка може да се върти. Самото дуло е извън употреба – и слава богу.

Аржентинският артист посвещава на своето оръжие за масово знание няколко години, като влага и доста средства. Към проекта му проявява интерес – не, не аржентинската армия, ами компанията 7UP, която финансира начинанието. В крайна сметка танкът се сдобива с нова физиономия и близо хиляда книги, разположени там, където навремето са били мунициите, и на всяко друго възможно място.

За да бъде пуснат в движение, танкът се сдобива и с регистрация, като в талона му е отбелязано, че представлява „автомобил за превоз на книги” – така тръгва на мисия из Аржентина, воден от идеята, че „има капацитет да превозва книги, да ги дарява, да ги събира, а също да променя онова в главите на хората”, по думите на самия Лемесоф.

libros como armas masivas en un tanque utópico

Маршрутите на танка са много – предимно обаче в по-малки населени места и бедняшки квартали. „Какво ще стане, ако милионите за оръжие бъдат пренасочени за ограмотяване?”, пита създателят на неординарното оръжие

Информация и снимки от Inhabitat и La utopía del día a día

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …