Начало / Автори / Седем интригуващи факта за д-р Габор Мате

Седем интригуващи факта за д-р Габор Мате

Книгите му се превърнаха в хит и у нас

themythofnormal-author-1600x800

Роденият в Унгария канадски лекар стъпва върху тънкия лед на зависимостите или пък все по-разпространени проблеми като дефицит на вниманието и хиперактивност. У нас стана популярен с книгите си „Когато тялото казва „Не” и „Разпилян ум”. Преди дни на английски излезе новата The Myth of Normal, писана в съавторство със сина му Даниел. И в нея 78-годишният вече специалист говори за травмите, които носим със себе си, за това колко токсични са станали отношенията ни.

През последните четири десетилетия, казва например той, натискът върху индивида се е увеличил неимоверно – с промяната в отношенията, общуването, възприемането на света. Културата на живот днес внася изключително голям стрес за тялото и затормозява имунната ни система, като подкопава и емоционалното равновесие. А медицината трудно може да се справи с всичко това.

Наричат The Myth of Normalнай-амбициозната книга, създадена досега от Габор Мате”. Ще се радваме да я разтворим скоро и на български – а ето и още интересни подробности за лекаря, които разкриват по-пълно и смисъла на онова, което пише и проповядва.

„Ако наистина се вслушаме в тялото, ще разберем, че се нуждаем от помощ; че то всъщност иска да ни помогне, да ни спаси!”

GaborMate

СЕДЕМ ФАКТА ЗА д-р МАТЕ
  1. Създал е общо шест книги, които са преведени дотук на 30 езика.
  2. За работата си като лекар е удостоен с Ордена на Канада. Печели и Наградата на Ванкувър за работата си със зависимости и приноса в областта на душевното здраве.
  3. Създател е на свой собствен метод, наречен Въведение в терапевтичния подход за лечение на травми. „Травмата не е това, което ви се е случило – казва той, – а онова, което е във вас, като резултат от това, което ви се е случило.
  4. Д-р Мате посети и България преди половин година – за първи път, като проведе обучения и представи филма си „Мъдростта на травмата”, който е гледан в световен мащаб от 7 млн. зрители.
  5. Като определя настоящето ни, д-р Мате изтъква, че „много хора смятат, че онова, което имаме за нормално, днес не функционира” – и като резултат от ковид-ограниченията.
  6. Специалистът стъпва в работата си отчасти и на базата на собствен горчив опит. Още пеленаче, баба му и дядо му загиват в концентрационен лагер, майка му пък го дава на непознат за пет месеца, за да спаси живота му от нацистите; през 1956-а следва нов шамар, вече от комунистите, когато семейството му емигрира в Канада покрай Унгарските събития.
  7. Вярва, че споделянето на травмите, които сме преживели, и зависимостите, които оказват влияние върху живота ни, е полезен метод за избавянето от тях.
Информация и снимки от „Уикипедия“, penguin.com и compassionateinquiry.com

Прочетете още

aaron-burden-TNlHf4m4gpI-unsplash

На Богоявление – Библията остава най-удивителната книга на света

Светлите празници са един след друг тези дни Библия да има във всеки дом – …