Начало / Любопитно / „Нетфликс” пуска филм по Ремарк

„Нетфликс” пуска филм по Ремарк

Един от най-славните му романи ще има нова версия

AllQuiet_001___ReinerBajo

„На западния фронт нищо ново” излиза преди 93 години и се превръща в литературна сензация. Немската критика пише, че това е „паметник на нашия незнаен воин”. Надига се обаче и вълна на омраза срещу 31-годишния тогава автор.

Славната книга се оказа интересна за „Нетфликс”, който обяви, че 28 октомври 2022-а ще е датата на премиерата на филма по книгата, създаден специално за платформата. Режисьор е Едуард Бергер, а в главната роля е Даниел Брюл.

При това „На западния фронт нищо ново” е филмиран вече два пъти – през 1930-а и през 1979 г. Първата от двете продукции печели и две награди „Оскар – в престижните категории за филм и режисьор в лицето на Луис Майлстоун.

Докато прожекциите в Ню Йорк обаче са пред пълни зали и съпроводени с възторг, в Германия филмът е жестоко порицан. Гьобелс и неговите съратници създават непоносима атмосфера и „На западния фронт нищо ново” е спрян от разпространение.

И вторият филм е създаден далеч от родината на автора – продукцията е британско-американска. Става дума за телевизионен филм, която се представя достойно и печели „Златен глобус” в своята категория.

Така че едва версията за „Нетфликс” от настоящата 2022-а е снимана от немци. Филмът вече беше показан на фестивала в Торонто, където режисьорът Бергер заяви: „Светът трябва да си припомня ужасите на Първата световна война, защото конфликтите не спират, хората никога няма да си вземат поука.” За книгата на Ерих Мария Ремарк пък казва, че е „удивителна творба с антивоенно послание”.

Като цяло, реакцията на критиката е добра – хубави думи се чуха дори от Института „Ерих Мария Ремарк”, който е натоварен с мисията да опазва делото на славния писател. Филмът не преповтаря точно романа, но е със силно емоционално послание. Постига баланс между бруталните военни сцени и спокойните моменти, в които отделните герои се стремят към човечност и близост помежду си. Междувременно Немската филмова академия реши точно това да е и нейният кандидат за „Оскар” тази година.

25--netflix-film-ist-deutscher-oscar-kandidat---16-9---spoton-article-1028495

Светът трябва да си припомня ужасите на Първата световна война, защото конфликтите не спират, хората никога няма да си вземат поука”, казва режисьорът Едуард Бергер

Информация и снимки от Нетфликс

Прочетете още

906566

Луничави разкази по новолуние представя Здравка Евтимова

Книгата вече е в „Хеликон“ Обичаната наша писателка събира сега общо двайсет истории, които създава …