Начало / Свят / Пожар съсипа най-старата чешка обществена библиотека

Пожар съсипа най-старата чешка обществена библиотека

Оцелелите книги са негодни за използване

BA96ad51_knih4

Пожарът избухва в сутерена, като облак от сажди бързо се наслоява по книгите на библиотеката. Първоначалната версия изтъкваше като причина проблем с електроинсталацията.

Градската библиотека на Хеб е смятана за най-старата с обществени функции. Отваря врати през 1909 г. Сградата ѝ е паметник на културата – изградена е в стила на сецесиона. От 2015-а пък се работи върху планове за разширението ѝ. Сбирката на библиотеката е от около 150 хил. тома.

Сега обаче пожарът повреди или унищожи половината от наличното във фондовете на библиотеката. Оцелелите по регалите книги са негодни за четене заради саждите. „Всичко това е много болезнено и за нас, и за читателите – казва директорката на библиотеката Мартина Кужелова. – Саждите могат да причинят болести или корозия, така че сме принудени да ликвидираме всичко.”

Специална реставрация се предвижда само за ценните издания. Това са общо 420 книги, издадени до 1945 г. Според сметките пък ще са нужни 10 години, за да се възстанови Хебската библиотека от пожара и отново да предложи на читателите си същия обем книги. Още отсега много хора са готови да помогнат с дарения.

Библиотеката вече отвори временен обект в сградата на една от банките в града. Там се предлагат книги, които не са засегнати от пожара. Спасени са и всички онези книги, които в момента са били заети от читателите на библиотеката. Общината вече отпусна финансова помощ в размер на 6,2 млн. чешки крони – около половин милион лева.

Информация и снимки от idnes.cz и Město Cheb

Прочетете още

Haruki Murakami at the Edinburgh international books festival in August.

Харуки Мураками на 75 – факти и цитати, които вълнуват

Всяка негова книга е събитие Роден е на 12 януари 1949 г. Любопитен факт е, …