Начало / България / Експозиция „Българската литература – срещи и диалози със света” в НГЧИ

Експозиция „Българската литература – срещи и диалози със света” в НГЧИ

Уникална експозиция е подредена в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. Тя е под надслов „Българската литература – срещи и диалози със света”. В нея могат да се видят ценни ръкописи, вещи и снимки, обвързани с огромната тема за духовните връзки между българската, европейската и световната култура.
Целта на експозицията е да се покаже недвусмислено, че българските писатели са част от европейския културен елит. Сред експонатите са и първите преведени книги и учебници на български език, както и писма, снимки и записки, отразяващи изграждането на духовни мостове към европейската култура. Пример за това е големият поет Гео Милев, който през 1914 г. се е подписвал под своите бележки от Лайпциг като Bulgarischer Weltbürger, т. е. „български гражданин на света“. „Българската литература – срещи и диалози със света” ще е отворена до 5 март тази година.

Организатор на изложбата е Катя Зографова – директор на Националния литературен музей. За БНР тя заяви:
„Темата за богомилите е една от най-интересните в нашата изложба. Малко известен факт е, че инквизицията е възникнала именно за борба срещу приемниците на богомилите – френските катари и албигойци, когато през X век това учение се разпространява като ерес и достига до Западна Европа. Съпоставяйки литературните текстове, откриваме паралели между богомилските тайни книги и „Ад” на Данте Алигиери, което е един от примерите за българския принос към европейските култури. Интересна е и темата за европейските класици с българско родословие. Съществува голям спор за произхода на великия френски поет от епохата на Ренесанса, наричан от съвременниците си „принц на поетите” – Пиер дьо Ронсар. В свое произведение той описва родината на предците си така: „Там, където Дунавът студен край Тракия минава, по-надолу от Унгария”. . Със сигурност може да се твърди, че поетесата графиня Ана дьо Ноай, първата жена във Франция, удостоена със званието „Кавалер на Почетния легион”, е пряка потомка на Софроний Врачански, виден български духовник и основоположник на новобългарската печатна книга.

Фото: foreignartmuseum.bg

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …