Начало / България / Експозиция „Българската литература – срещи и диалози със света” в НГЧИ

Експозиция „Българската литература – срещи и диалози със света” в НГЧИ

Уникална експозиция е подредена в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. Тя е под надслов „Българската литература – срещи и диалози със света”. В нея могат да се видят ценни ръкописи, вещи и снимки, обвързани с огромната тема за духовните връзки между българската, европейската и световната култура.
Целта на експозицията е да се покаже недвусмислено, че българските писатели са част от европейския културен елит. Сред експонатите са и първите преведени книги и учебници на български език, както и писма, снимки и записки, отразяващи изграждането на духовни мостове към европейската култура. Пример за това е големият поет Гео Милев, който през 1914 г. се е подписвал под своите бележки от Лайпциг като Bulgarischer Weltbürger, т. е. „български гражданин на света“. „Българската литература – срещи и диалози със света” ще е отворена до 5 март тази година.

Организатор на изложбата е Катя Зографова – директор на Националния литературен музей. За БНР тя заяви:
„Темата за богомилите е една от най-интересните в нашата изложба. Малко известен факт е, че инквизицията е възникнала именно за борба срещу приемниците на богомилите – френските катари и албигойци, когато през X век това учение се разпространява като ерес и достига до Западна Европа. Съпоставяйки литературните текстове, откриваме паралели между богомилските тайни книги и „Ад” на Данте Алигиери, което е един от примерите за българския принос към европейските култури. Интересна е и темата за европейските класици с българско родословие. Съществува голям спор за произхода на великия френски поет от епохата на Ренесанса, наричан от съвременниците си „принц на поетите” – Пиер дьо Ронсар. В свое произведение той описва родината на предците си така: „Там, където Дунавът студен край Тракия минава, по-надолу от Унгария”. . Със сигурност може да се твърди, че поетесата графиня Ана дьо Ноай, първата жена във Франция, удостоена със званието „Кавалер на Почетния легион”, е пряка потомка на Софроний Врачански, виден български духовник и основоположник на новобългарската печатна книга.

Фото: foreignartmuseum.bg

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …