Начало / Любопитно / Украински писател тръгва на музикално турне

Украински писател тръгва на музикално турне

Каузата са доброволците в Харков

bezymiannyj-20-1110x624

Сергий Жадан е едно от най-споменаваните имена на литературната карта на бранещата независимостта си Украйна – и заедно с това активен добротворец в дните на войната. Известен е и с музикалната си група „Собаки в космосi”, която всъщност вече носи името „Жадан и собаки“.

Авторът на „Химн на демократичната младеж“, „Депеш Мод“ и други книги е изключително активен от първите дни на разпаления от Русия военен конфликт, като се включи сред доброволците, които опитват да повдигнат духа на обикновените хора в Харков. Градът е с население малко по-голямо от това на София.

Специално внимание заслужават и усилията му да оказва помощ на възрастни и беззащитни хора, за които рискът да останат без храна и вода беше особено голям в дните на най-агресивните военни действия от руска страна.

Сега писателят разширява мисията си, като тръгва на музикално турне със своята група из Европа. Първият концерт на „Жадан и собаки“ е планиран за 30 август – в зала „Академия” на Вроцлав. Следват участия в Прага, Мюнхен, Милано, Рига, Талин, Варшава, Братислава… За последно групата ще забие в клуб B72 във Виена на 18 септември. Музикантите няма да подминат и Франкфурт, който ще е честа спирка за Жадан тази есен. След концерта там на 4 септември му предстои да се върна в града и в края на октомври, когато ще получи Наградата за мир, която се връчва от немските книгоразпространители на Франкфуртския книжен панаир.

Целта на турнето самият Жадан обяснява с нуждата от средства за доброволците в Харков. То носи името „Хартiя тур”. Това е всъщност отрядът, който брани подстъпите към града от войски на агресора. „Харта” – това са хора, които мислят като нас, обитатели на града,  и които решиха в най-трудния момент да рискуват животите си в наша защита – обяснява 47-годишният писател. – Надявам се, че по този начин ще успеем да допринесем за дейността на отряда!”

300152205_640794270736260_762618611484115802_n

Последната придобивка на харковската „Харта” е линейка. И събраните от турнето средства ще са предназначени за обезпечаване на дейността на формированието. Билетите продава агенция „Пинг понг” – за около 50 български лева

Информация и снимки от „Харьковские Известия”, Wroclife и Сергій Жадан [офіційна сторінка]

Прочетете още

245727_b

Злото – в Добро

Ася Николова, Хеликон Витоша Авторът на романа „Последно обещание“, Мартин Ралчевски, е богослов по образование …