Начало / Автори / Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43

04_2012_gabrovo-3521

„Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така се обръща към своя приятел и верен автор „Биволъ”, сайтът, в който журналистът и писател редовно публикуваше своите текстове. Сам ги обедини в томче, наречено „101 текста на Торлака за „Биволъ”.

Големият му пробив в книжарниците беше със „Северозападен романъ”. Книгата се превърна в един от бестселърите на 2014-а, като беше уникална и с факта, че е написана на северозападен диалект. После Северозападната поредица набъбна до четири книги, а Турлака пробва перото си и с исторически роман – „Иваил цар”. Книгата посвети на цар Ивайло. Експериментира до последно, като през 2021-а предложи на читателите и сборник с кратки текстове – „Разкази за маса”. Те отново се завърнаха в този така съдбоносен за него Северозапад.

Стоян Николов-Торлака завършва история и културна антропология, работи като журналист. Създава общо девет книги

turlaka

Стоян Николов пишеше остро и за актуалните събития. „Помните ли бай ви Ганя как искаше солунската митница?обяснява в един от последните си текстове за „Биволъ”. – Знаете ли, че кварталният магазин, от който си купувам пиене, до миналата година плащаше повече данъци на държавата от Лукойл? Това е причината да се срещат Тошко Африкански и Румен Льотчика. Да имитират дейност.

Писателят, разказвачът и душеприказчикът на Северозапада и не само, сега иска да ни каже, че повече няма и ред да напишетъгува сайтът, в който словото на Торлака имаше най-добър прием. – А ние не вярваме, защото минало свършено няма и панаирът трябва да продължи.

Снимки и информация от „Биволъ“ и https://stantorlak.wordpress.com

Прочетете още

Hristo

Христо Карастоянов почитаме на рождения му ден

Името му е сред най-големите на нашата литературна сцена Писателят си отиде само месец преди …