Начало / Критика / „Срещи по време на ваканция“ – еротиката е в търпението

„Срещи по време на ваканция“ – еротиката е в търпението

Емили Хенри признава, че се е вдъхновила за тази книга от романтичната комедия „Когато Хари срещна Сали“, която с оригинален сценарий печели наградата на Филмовата академия на САЩ преди около трийсет години. На същата възраст сега са двамата герои от „Срещи по време на ваканция“.

235265_bПопи е травел блогър и журналистка в туристически сайт, Алекс преподава литература. Свързва ги родният малък град и пътешествията, които са предприемали заедно цели дванайсет години. Защо се отдалечават един от друг? Авторката предлага в отговор решаващо лятно пътуване, от онези, които скандалите затихват в леглото, а в случая хората се преоткриват.

Естествено инициативата подема Попи. Шумно дребосъче в пъстри дрехи, тя е  свикнала на внимание в социалните мрежи, докато Алекс е висок и сдържан, даже старомоден. Тяхната несъвместимост и привличане показва дванайсет бавни, насищащи пътешествия из Европа и Америка, в които копнежът е единственият лукс. „Пази се, свят. Ние идваме!“ – смеят се Попи и Алекс, без да рекламират безлюдни дестинации, или да качват снимки на чиниите си с храна. Въпреки, че можеше да ги остави на обичайната плоскост от шегички и недоразумения до първата любовна сцена, Емили Хенри е постъпила по-умно. Тя поддържа огъня помежду им с недоизказана нежност и закачливо ухажване, типични за поколението на милениълите. Прави ù чест, че не описва поредната двойка туристи на пълен работен ден, а намира две сродни души с общ път.

На читателите, за които популярността е важна, ще кажем, че „Срещи по време на ваканция“ е бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“ и победител е в „Goodreads choice awards“. На онези, за които личното пространство е неприкосновено и жадуват за спокойствие – просто да отворят книгата. Дори една случайна среща между героите ще им е достатъчна.

Людмила Еленкова

Прочетете още

240815_b

Към митологията с усмивка

Ново издание на един от блестящите с мъдрост и остроумие романи на Нийл Геймън „Момчетата …