Начало / Автори / Най-популярната книга след Библията е на д-р Спок

Най-популярната книга след Библията е на д-р Спок

Излиза преди вече 76 години

spock

„Грижи за бебето и детето” е с ненамаляваща популярност, ако човек се вгледа в кривите на продажбите по цял свят. Самият Бенджамин Спок е изключителна личност, като на практика популярността му идва както от познанията му в педиатрията, така и от политиката и продължилата цял живот негова борба за по-справедливо общество.

Едно от важните послания, които той отправя към родителите, е да се отнасят с децата си като с истински личности. Сред най-известните му думи са тези: „Вярвай в себе си! Знаеш повече, отколкото си мислиш, че знаеш.

Спок се занимава сериозно с педиатрия, като в същото време изучава и психология. Стъпва и върху постиженията на психоанализата. Истината обаче е, че голяма част от усета към децата развива благодарение на това, че родителите поверяват именно на него грижата за петте му полубратя и полусестри.

Когато д-р Спок пише „Грижи за бебето и детето”, вече е олимпийски шампион по академично гребане и майор от армията на САЩ. От по-късни години пък е идеята му за „чиста“ атомна политика, пак по-късно е кандидат за вицепрезидент на САЩ – над него е единствено Мартин Лутър Кинг

spock2

Най-известната му книга се появява в средата на юли 1946 г. Без каквато и да е реклама се продават 750 хил. екземпляра – през първата година. Постепенно е преведена на 42 езика – дори на тайски, тамилски и урду. Продажбите надхвърлят 50 млн.

Времето обаче кара много специалисти да се усъмнят в някои от методите на д-р Спок. Критикувана е например препоръката му майките да не гушкат децата си, когато плачат. Смята се, че заради методите му много жени остават без кърма – и това дава тласък за развитие на индустрията с изкуствените бебешки храни.

Самият специалист е изненадан как книгата му се приема буквално като канон – и се прилага дословно. Затова я преработва и през 1957-а излиза по-различен вариант на „Грижи за бебето и детето”. Акцентът вече е върху родителския авторитет, като съветите са децата да не са безпрекословно свободни. В наши дни пък на пазара е вече десетото преработено издание, в което намират място и бележките на един съвременен педиатър, д-р Робърт Нийдълман.

Колкото и да се променят времената и методите обаче, основното остава – и то е възгледът на д-р Спок, че трябва да се общува с детето от първия негов ден на Земята. „Грижи за бебето и детето” пък влиза в аналите като най-продаваната през миналия век – и втора в продажбите след Библията.

За книгата-легенда разказа Краси Проданов
Снимки от „Уикипедия“PUCKSTRUCK и профила Dr. Benjamin Spock в туитър

Прочетете още

46055_b

Излекувай тялото си с мисъл и книга

Благотворни страници пише Луиз Хей Лекторка и писателка, Хелън Вера Лъни, както звучи истинското ѝ …