Начало / "Четящият човек" / Пет места в служба на книгите

Пет места в служба на книгите

Видът на една библиотека изразява същността ѝ

Library-Fujimoto-0760

Ценностите, които е приело едно общество, се изразяват най-вярно от библиотеките – защото точно те са онези институции, призвани да съхраняват миналото, от една страна, и да създават визия за бъдещето, от друга.

Напоследък имаме много ценни примери за това как библиотеките съчетават стари и нови медии и се превръщат в стартова площадка за създаване на по-добър свят. Но всичко тръгва пак от завещаното от предците ни. За да е здрава и успешна цивилизацията, стъпваме именно върху него. А как се развива тя през вековете и в съвремието ще покаже тази наша кратка разходка.

Отваряме сега вратите на няколко – преспокойно можем да го изречем, световни библиотеки

Seattle, USA - December 29, 2014: View of the main hall at the Seattle central library designed by the Dutch Architect Rem Koolhaas, peoples relaxing and enjoying modern US architecture as well as looking for books. The library opened to public in 2004.

Сиатълската е от 2004

Един от създателите ѝ, архитектът Рем Колхас от нидерландското студио ОМА, казва, че съвременната библиотека е нещо като хранилище за информация, а не просто място, на което се събират книги. Затова и всички медии, стари и нови, привличат еднакво вниманието на посетителя. Читалнята е функционална и носи в себе си нещо от стила на Силиконовата долина – сякаш тук се раждат проекти за милиони. А може би наистина е така… Библиотеката се разпростира на повече от 110 хил. кв. м, като се използва наистина съвременна система за идентифициране, класифициране и насочване на книгите към читателя.

trinity

Връщаме се пет века назад във времето

Дъблин крие истинско съкровище – библиотеката в града е от 1592-а. В наши дни говорим за най-голямата сбирка от книги в цяла Ирландия. Спада под шапката на Тринити колидж на Дъблинския университет – един от най-старите в Европа. Библиотеката се сдобива със сграда около два века и половина след създаването си – дело на архитекта Томас Бърг. В наше време е една от най-известните, символ на познанието изобщо. Но интериорът е само опаковката на онова, което скриват хранилищата на библиотеката. Сред съкровищата там е например Илюстрованият ръкопис от Келс – смята се, че е издаден през 9. век.

Architect: schmidt hammer lassen architects, Client: University of Aberdeen, Area: 15,500 m², Construction sum: € 40 million excl. VAT, Competition: 2005, 1st prize in restricted international competition, Status: Construction period 2009 - 2011, Engineer: Arup & Partners Ltd, Quantity Surveyors: Davis Langdon LLP, Landscape Architect: schmidt hammer lassen architects

Абърдийн съчетава старото и модерното

Тамошният университет е по-стар и от дъблинския. За библиотеката се полагат специални грижи векове наред. В наши дни си има нов дом, създаден от датски архитекти. И показва ясно посоката на развитие и на самия университет, пък и на неговата библиотека. Голяма е ок. 51 хил. кв. м, общо осем етажа с един централен атриум, който пропуска светлина навсякъде. Предлага общо 1200 места за учене, работа, занимания от всякакъв характер.

musashino-art-university-museum-library_03

Японска библиотека изумява с интериора си

Нормално е учебно заведение, посветено на изкуствата, да притежава и нещо такова – като в японския университет Мусасино. Су Фуджимото изобретява стелажи, които на практика заемат цялото пространство – от земята… до небето. Останалото място пък е за посетителите, които могат да проявят артистицизма си по всякакъв начин. Любопитното е, че голяма част от регалите остават празни – като подчертаване на еволюцията, която преживява информацията в наши дни, от писана на хартия тя се превръща във виртуална, невидима. Но библиотеката все така остава неин дом!

Interior-of-The-Clementinum-and-the-National-Library

Вековната традиция на Клементинума

И в Прага библиотечното дело е свързано с науката изобщо – първата сбирка възниква към йезуитския колеж, който действа векове наред в града. Става дума за комплекс от сгради, които на практика са един средновековен научен комплекс. Сред най-известните е изградената през 18. век постройка за нуждите на библиотеката, която изумява всички с бароковия си вид. Има и великолепна колекция от глобуси, които придават още по-голяма мистика на пространството.

Лира.бг по материали от AD

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …