Начало / Любопитно / Мобилната библиотека на Антонио Ла Кава

Мобилната библиотека на Антонио Ла Кава

Без книга детето израства самотно според италианеца

bibliomotocarro antonio

Пенсионираният учител купува през 2003-а стар мотоциклет-триколка. Превръща го в съоръжение, каквото няма другаде по света…

Библиомотокаро”, както нарича своя мотор, има мисията да разнася книги из Базиликата – планински район в Южна Италия.

Антонио разказва, че децата го чакат с нетърпение по селските площади. Сред селата, които посещава, е и Сан Паоло Албанезе – там децата са само две.

Въздействието от това, което правясподеля 77-годишният бивш учител, – има както социален и културен, така и етичен ефект. Културата е онова, което изгражда всички ни.

Мисията си възприема и като отговор на това, което обещал на майка си навремето – никога да не забравя да даде на бедните деца онова, което сам е получил, а именно образование. Идеята за мобилна библиотека му носи и няколко престижни награди в самата Италия.

Щом Ла Кава пристигне някъде, децата имат възможност да заемат някоя от 700-те книги в „Библиомотокаро” и да я прочетат в рамките на деня. Щастливият библиотекар носи винаги със себе си и т. нар. „Бяла книга”, в която малчуганите сами могат да напишат нещо.

Bibl

Дотук Ла Кава е изминал с мотора-библиотека над 100 хил. км. Месечните му обиколки са в рамките на 500 километра. Но пък радостта от тях е неизмерима

По материали от ohga.it

Прочетете още

amazon-kindle-lead

Електронният четец навърши 20 години

Устройствата като него са човешка мечта отдавна Годината е 2004-а – тогава на пазара се появява …