Начало / Читателски дневник / Уникалният възход на Колийн Хувър

Уникалният възход на Колийн Хувър

Феновете са туптящото сърце на издателската индустрия. Страстните читатели поръчват заглавия още преди да са излезели, създават постове в Инстаграм, които стават популярни, и се редят на опашки за автографи при представяния на книги.

OIP

Но когато говорим за читателско обожание на автор като Колийн Хувър, ситуацията е безпрецедентна и почти граничи с религиозна – треперещи ръце, неконтролируеми ридания. Разговори за емоционален стрес и изцеление. Това може и да изглежда като прекалена реакция за работата на един писател, но в света на Хувър е нещо нормално.

Колийн Хувър е изградила писателската кариера мечта. Според нейния екип, книгите ù са се продавали общо 120 седмици през последните десет години в бестселър списъка на „Ню Йорк Таймс“. Тя се нарежда на трето място по брой последователи в Гудрийдс след Стивън Кинг и Бил Гейтс. Видеа, съдържащи хаштаг с името ù имат над 441 милиона гледания в Тик Ток, а във Фейсбук има група с 24 500 членове, която е само за обсъждане на романа ù „Верити“. Сред известните личности, които са ù фенове, са Хейли Бийбър, Кайли Дженър и многобройни актриси и инфлуенсъри. images

Как би могъл някой да изгради толкова масивна и твърда читателска аудитория, без голяма част от литературният свят да забележи? Историята на това какво е било необходимо, за да се стигне до тази точка, е достойна за собствена книга.

Родената и израснала в Тексас Колийн Хувър обича да пише още от съвсем малка и често споделяла, че иска да стане писателка. Но след като се омъжва на двайсет години и ражда три деца до двайсет и шест годишна възраст, тя поема в по-практична посока – да развива кариера като социален работник.
Едва през 2012 г., когато е на трийсет и две, Хувър се осмелява да самопубликува първия си роман „Любов в стихове“ – история за тийнейджърка, която трябва да се справи с внезапната смърт на баща си. Писателката споделя, че дори не е знаела какъв е процесът за избор на агент и издаване на книга, затова просто качва книгата си в сравнителното новата платформа на Амазон.

koleen1За нейна огромна изненада „Любов в стихове“ става популярна благодарение на книжни блогъри и стремително нарастващия брой на почитателите на електронни книги. Хувър споделя: „Нямах представа, че има такива отдадени книжни общности, които се оформят онлайн“. Вниманието се отплаща и романът се превръща в бестселър на „Ню Йорк Таймс“, нещо много рядко за която и да е книга, камо ли за самопубликуван дебют. Този опит кара Колийн да започне да създава собствена група от последователи, много преди писателите да осъзнаят, че социалните мрежи са съществена част от тяхната професия.
Оттогава Колийн Хувър е издала над двайсет и пет заглавия, покриващи няколко жанра – романтични романи, трилъри и паранормални.

„В живота на хората няма само романтика. Ничия история не е само мистерия или съспенс. Нашите животи са комбинация от драма, възходи и падения и надявам се, любов и приемане“ – казва Ан Шлюп, изпълнителната директорка на издателство „Монтлейк“, подразделението за романтични романи на Амазон. – „Книгите на Колийн са откъси от нашите животи. Обхващат различни жанрове и ето защо мисля, че историите ù са универсални.“
Самата Хувър не може с точност да определи какво прави книгите ù толкова пристрастяващи. Тя споделя, че за разлика от много други автори не ги планира предварително и пише според настроението си. Както и че взема решение според това дали нещо я стресира, или не. Затова понякога самопубликува някоя книга, защото ù носи по-малко стрес, а понякога иска помощ и книгата излиза по стандартния начин през издателство.
Може да е необичаен подход при писането, но ако говорите с който и да е от феновете ù, или Кохортата, както те се наричат, думата, с която описват романите ù, е именно „пристрастяващи“. Историите ù често се развиват с главоломна скорост, което самата Хувър отдава отчасти на своя дефицит на вниманието. „Когато пиша, често се разсейвам. Ако се предполага, че ще седя и чета описания на героя, стаята или друго, което няма да ми е интересно, аз просто го пропускам и започвам диалога. Пиша онова, което искам да чета.“

Имайки предвид дългата ù кариера като социален работник, е лесно да се види защо пише за различни психически травми, които сполетяват младите хора, като смърт на близък човек, увреждания, лишаване от свобода и насилие. Но най-вече героините ù са жени на възраст между 18 и 26, и попадат в така наречените романи за съзряването, добили популярност след 2010 г. Наред с Дженифър Л. Арментраут и Анна Тод, Хувър е от първото поколение писателки, които фокусират работата си върху тези млади героини.

Ето какво споделя Колийн: „Спомням си, че след като „Любов в стихове“ превзе класацията на „Ню Йорк Таймс“, издателите не искаха герои, които са в колежанска възраст“. Благодарение на постигнатото преди десет години, сега някои от най-успешните романи в индустрията са точно с такива млади герои.
Вземайки предвид годините на героите на Хувър, както и нейното силно присъствие в социалните мрежи, не е изненадващо, че книгите ù се радват на огромна популярност в Тик Ток, където 40% от потребителите са на възраст между 16 и 24 години. Самата Колийн Хувър има над половин милион последователи и публикува постове, които са промотиране на книги и случайни моменти от ежедневието ù. За мнозина от издателската индустрия тя е златният стандарт за дигитално присъствие.

Този огромен успех идва с повече въпроси отколкото отговори. Какво точно прави автор като Колийн Хувър, за да има такъв голям легион от фенове, безгранична популярност в социалните мрежи и издателства, които се съревновават да работят с нея?

elle-colleen-hoover-lead-1642522811 (1)Засега писателката се ръководи от това, което има най-малка съпротива и я вълнува най-много. Без стриктен писателски график, Хувър пише, когато е в настроение, което може да означава и месеци без нито един ред, последвани от седмици, в които работи по 16 часа на ден. Тя наскоро е подписала договор, в който се отказва от плащане, в случай че не е в настроение да напише книгата. „Идеите със сюжети са в моята глава, но истинският ми живот е хаотичен. Всички усилия съм насочила към въображението си.“

Но не се подвеждайте от този бохемски подход. След наскоро излязлата ù книга – „Споменът за него“, Колийн Хувър работи по книги за няколко издателства. Също така ръководи абонаментната си книжна кутия The Bookworm Box и годишното събитие Book Bonanza, приходите от които дарява.

Както тя самата казва: „Нямам представа какъв ще е утрешният ден. Ето така процъфтявам.“

Снимки: изд. ИбисHrisilandia – Блог за любими книгиThe Book Pub (thebook-pub.blogspot.com)

Превод: Преслава Колева

Източник: elle.com

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …