Начало / "Четящият човек" / Бургаската библиотека има шанс за престижна награда

Бургаската библиотека има шанс за престижна награда

Учреждението е в дългия списък

20210926_161859

IFLA Green Library Award 2022, както се казва отличието, се връчва на библиотеки или проекти, които изразяват най-добре ангажимента си за устойчива среда. Бургаският храм на книгите отговаря на 14 от общо 17 критерия – сред тях например безпрепятствен достъп, разделно изхвърляне на отпадъци, фотоволтаична система и др.

Сега Регионална библиотека „Пейо Яворов” е сред претендентите за наградата заедно с библиотеки от Италия, Франция, Хърватия, Чехия, САЩ и др. През май ще бъде обявен и краткият списък с номинации, а победителят ще получи наградата си в края на юли в ирландския град Корк.

Миналогодишният победител в конкурса е Обществената библиотека на канадския Едмънтън. Преди две години пък на върха застава университетска библиотека в Тайланд.

Самата организация IFLA изтъква като своя цел работата за това обществото да е грамотно, информирано и ангажирано в процесите, които се случват покрай него. Точно библиотеките са мястото, на което може да бъдат преодолени предизвикателствата на нашето време, смятат от организацията. Потвърждение за това е и въпросната награда, която ще се връчи през 2022-а за седми път. Стискаме палци победителят да е… от Бургас.

20210926_153813

Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас е създадена през 1888 г. Мести се в нова съвременна сграда, която обединява фонда ѝ, преди година

Снимки от Деница Проданова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cveteto (1)

Здравка Евтимова е тазгодишният носител на „Цветето на Хеликон“ за романа си „Резерват за хора и вълци“

Призът е за най-продавана книга между 12-те номинирани книги за „Награда Хеликон“ през 2022 г., …