Начало / "Четящият човек" / Бургаската библиотека има шанс за престижна награда

Бургаската библиотека има шанс за престижна награда

Учреждението е в дългия списък

20210926_161859

IFLA Green Library Award 2022, както се казва отличието, се връчва на библиотеки или проекти, които изразяват най-добре ангажимента си за устойчива среда. Бургаският храм на книгите отговаря на 14 от общо 17 критерия – сред тях например безпрепятствен достъп, разделно изхвърляне на отпадъци, фотоволтаична система и др.

Сега Регионална библиотека „Пейо Яворов” е сред претендентите за наградата заедно с библиотеки от Италия, Франция, Хърватия, Чехия, САЩ и др. През май ще бъде обявен и краткият списък с номинации, а победителят ще получи наградата си в края на юли в ирландския град Корк.

Миналогодишният победител в конкурса е Обществената библиотека на канадския Едмънтън. Преди две години пък на върха застава университетска библиотека в Тайланд.

Самата организация IFLA изтъква като своя цел работата за това обществото да е грамотно, информирано и ангажирано в процесите, които се случват покрай него. Точно библиотеките са мястото, на което може да бъдат преодолени предизвикателствата на нашето време, смятат от организацията. Потвърждение за това е и въпросната награда, която ще се връчи през 2022-а за седми път. Стискаме палци победителят да е… от Бургас.

20210926_153813

Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас е създадена през 1888 г. Мести се в нова съвременна сграда, която обединява фонда ѝ, преди година

Снимки от Деница Проданова

Прочетете още

masha-gessen-bw

Маша Гесен: „Никой народ не е само жертва“

Ивицата Газа е като еврейско гето, казва още тя Американската писателка от руски произход заслужи …