Начало / Любопитно / Писатели с чепати характери

Писатели с чепати характери

Пречат им лоши привички, принципи или пък убежденията

273766109_1672164186456337_3527557925115550087_n

Големите имена затова са големи – оставят след себе си диря, която ни помага да разширим и ние собствените си хоризонти. Понякога обаче най-известните писатели страдат и от собствените си привички. Друг път пък ги набеждават несправедливо в нещо, което им е чуждо. Роля играе, разбира се, и мирогледът – много пъти известните автори сякаш са се родили в неправилната епоха.

Проблемите на големите писатели са иначе като на обикновените хора. Да останеш без работа и средства е драма, пък какъвто и талант да притежаваш. Добре, че е съдбата, която се намесва непредсказуемо… и така до раждането на следващия шедьовър. Ето няколко имена, покрай които навремето са се вихрили именно такива страсти – днес ги причесляваме към литературните класици.

pisateli

Слабото място на Едгар Алан По

Става дума за вездесъщия алкохол. Може да причисляваме автора на „Гарванът” сред най-големите на по-миналия век, но този глупав порок буквално изпивал силите му. Към него прибавяме и хазарта, заради който писателят зарязал и образованието си. Страда от хронично безпаричие, но и когато получава шанс да започне работа като редактор, се изявява по типичен начин – почти винаги се появява в редакцията пиян. Дори за смъртта му се твърди, че е в резултат на отравяне с алкохол. Но пък талантът му блести – достатъчно е да споменем например „Убийствата на улица „Морг”.

Финансовите неволи на О.Хенри

Майстор на късия забавен разказ, той по правило пише за обикновените хора. И сам се препитава като обикновен човек – въпреки че е фармацевт по образование. Има стаж като аптекар, но също така пробва силите си като каубой или пък е чертожник. Най-големи неприятности му носи обаче работата на счетоводител и касиер в банка. Арестуван за злоупотреби, той бяга в Хондурас. После се предава доброволно и лежи три години в затвора. Иначе периодът там е плодотворен, защото създава доста разкази. Заедно с това сменя името си – така от Уилям Сидни Портър се ражда О.Хенри.

Талантлив и непокорен – Е.Т. А. Хофман

Всестранно развит е – като големите личности на 18. и 19. век. Пише, композира музика, заедно с това рисува… Иначе е държавен чиновник, но практиката някак му връзвала ръцете. Затова започнал да прави карикатури на известни свои колеги по време на работа. Това му носи много проблеми и заплаха, че ще бъде пратен в затвора. Спасява го педантичността, с която изпълнява задълженията си. Сам той осъзнава, че държавната работа му осигурява достатъчно доходи и свободно време, за да се занимава с изкуство.

Странното отмъщение на Ръдиард Киплинг

Роденият в Индия писател е известен с любовта си към реда и организираността. Цял живот работи в периодични издания, затова и звучи странно обвинението на един от редакторите в „Сан Франциско Екзаминър”, че е неграмотен. Вестникът се отказва от услугите му, а по ирония на съдбата няколко години по-късно „неграмотният” писател печели Нобелова награда за литература – при това се превръща в най-младия ѝ носител, защото е едва на 41.

Неразбраната Дж. К. Роулинг

Сега хвърляме поглед и към наше време – един от най-опърничавите характери на съвремието ни изглежда е създателката на Хари Потър. Първо, тя си имала проблеми още като млад и неутвърден писател. Така загубила и работата си в лондонски офис, когато работодателят ѝ открил, че пише разкази на работното място вместо да върши секретарските си задължения. Проблемите на 56-годишната Роулинг сега пък са свързани с обвинения в трансфобия, заради които тя не се появи и на специалното честване на 20-годишнината от създаването на първия филм за Хари Потър.

tri

Лира.бг по материали от „Книжен континент“

Прочетете още

Keanu-Reeves-dream-motorcycle-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Киану Рийвс ще издаде и роман

Писателската професия отдавна го изкушава The Book of Elsewhere той подготвя съвместно с един от …