Начало / Любопитно / Писатели с чепати характери

Писатели с чепати характери

Пречат им лоши привички, принципи или пък убежденията

273766109_1672164186456337_3527557925115550087_n

Големите имена затова са големи – оставят след себе си диря, която ни помага да разширим и ние собствените си хоризонти. Понякога обаче най-известните писатели страдат и от собствените си привички. Друг път пък ги набеждават несправедливо в нещо, което им е чуждо. Роля играе, разбира се, и мирогледът – много пъти известните автори сякаш са се родили в неправилната епоха.

Проблемите на големите писатели са иначе като на обикновените хора. Да останеш без работа и средства е драма, пък какъвто и талант да притежаваш. Добре, че е съдбата, която се намесва непредсказуемо… и така до раждането на следващия шедьовър. Ето няколко имена, покрай които навремето са се вихрили именно такива страсти – днес ги причесляваме към литературните класици.

pisateli

Слабото място на Едгар Алан По

Става дума за вездесъщия алкохол. Може да причисляваме автора на „Гарванът” сред най-големите на по-миналия век, но този глупав порок буквално изпивал силите му. Към него прибавяме и хазарта, заради който писателят зарязал и образованието си. Страда от хронично безпаричие, но и когато получава шанс да започне работа като редактор, се изявява по типичен начин – почти винаги се появява в редакцията пиян. Дори за смъртта му се твърди, че е в резултат на отравяне с алкохол. Но пък талантът му блести – достатъчно е да споменем например „Убийствата на улица „Морг”.

Финансовите неволи на О.Хенри

Майстор на късия забавен разказ, той по правило пише за обикновените хора. И сам се препитава като обикновен човек – въпреки че е фармацевт по образование. Има стаж като аптекар, но също така пробва силите си като каубой или пък е чертожник. Най-големи неприятности му носи обаче работата на счетоводител и касиер в банка. Арестуван за злоупотреби, той бяга в Хондурас. После се предава доброволно и лежи три години в затвора. Иначе периодът там е плодотворен, защото създава доста разкази. Заедно с това сменя името си – така от Уилям Сидни Портър се ражда О.Хенри.

Талантлив и непокорен – Е.Т. А. Хофман

Всестранно развит е – като големите личности на 18. и 19. век. Пише, композира музика, заедно с това рисува… Иначе е държавен чиновник, но практиката някак му връзвала ръцете. Затова започнал да прави карикатури на известни свои колеги по време на работа. Това му носи много проблеми и заплаха, че ще бъде пратен в затвора. Спасява го педантичността, с която изпълнява задълженията си. Сам той осъзнава, че държавната работа му осигурява достатъчно доходи и свободно време, за да се занимава с изкуство.

Странното отмъщение на Ръдиард Киплинг

Роденият в Индия писател е известен с любовта си към реда и организираността. Цял живот работи в периодични издания, затова и звучи странно обвинението на един от редакторите в „Сан Франциско Екзаминър”, че е неграмотен. Вестникът се отказва от услугите му, а по ирония на съдбата няколко години по-късно „неграмотният” писател печели Нобелова награда за литература – при това се превръща в най-младия ѝ носител, защото е едва на 41.

Неразбраната Дж. К. Роулинг

Сега хвърляме поглед и към наше време – един от най-опърничавите характери на съвремието ни изглежда е създателката на Хари Потър. Първо, тя си имала проблеми още като млад и неутвърден писател. Така загубила и работата си в лондонски офис, когато работодателят ѝ открил, че пише разкази на работното място вместо да върши секретарските си задължения. Проблемите на 56-годишната Роулинг сега пък са свързани с обвинения в трансфобия, заради които тя не се появи и на специалното честване на 20-годишнината от създаването на първия филм за Хари Потър.

tri

Лира.бг по материали от „Книжен континент“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

beautifulbooks9

Книгата и кучето – най-добрите приятели на човека

На 26 август честваме четирикракото Денят на кучето отбелязваме на този ден от 2004 г. …