Начало / Автори / Джак Кърби създава супергероите

Джак Кърби създава супергероите

Майсторът започва да рисува като на шега

Not-Stan-Lee-But-Jack-Kirby-First-Created-The-Thor-Comics

Американският художник израства в бедност – роденото в Манхатън през 1917-а момче не обичало средата, в която живее, и все обикаляло светлите и лъскави галерии, пълни с изкуство. Започнал да прерисува карикатури от тогавашната преса и на практика усъвършенствал уменията си напълно сам.

Едва ли в наше време ще видите името му върху големи и престижни галерии, макар че отпечатъкът на Кърби върху масовата култура може да се сравни например с този на Анди Уорхол.

Вече млад мъж, Кърби се свързва с писателя Джо Саймън и двамата създават през 1941-а нещо, което променя света на комиксите, а на практика е най-влиятелно в света на киното дори днес, 80 години по-късно.

Кърби и Саймън измислят за „Таймли Комикс” леко налудничав герой на име Капитан Америка. Става дума за хилав младеж, когото обаче американската армия превръща в супергерой след успешен експеримент. После от „Таймли Комикс” се ражда „Марвил Комикс” и именно Капитан Америка е първият супергерой, появяващ се и в кината – при това през далечната 1944 г.

Много е важна е ролята на Капитан Америка време на Втората световна война, защото тогава е нещо като патриотичен образ. Така Кърби отговаря на огромна обществена потребност от някакви здрави устои в един несигурен период.

Почти куриозно е преживяването на твореца по време на войната. След като е мобилизиран, той е изпратен в Нормандия. Когато обаче неговият командир разбира самоличността му, нарежда Кирби да се заеме с рисуването на топографски карти, което било изключително опасна и отговорна дейност. За разлика обаче от своите супергерои, свръсилите му са ограничени и войната за малко да го остави с един крак – през 1944-а получава измръзване и в лондонска болница са на крачка от това да ампутират крайника на талантливия творец.

Но пък героите на Кърби не спират пътя си нагоре… След ролята, която изиграва Капитан Америка по време на войната, славата му поугасва, за да се възроди отново през нашия век. Преди 11 години излезе филмът на Джо Джонстън, посветен на супергероя. После се снимат и две продължения. Всичко това в рамките на все по-увеличаващия се интерес към супергероите, придружен от новите технологични възможности в киното.

Кърби и писателят Джо Саймън създават през 1941-а супергерой, който променя света на комиксите

Jack-Kirby-Essential-Marvel-Feature

Джак Кърби, разбира се, не спира дотам. Подписва се под цяла плеяда супергерои – например Фантастичната четворка, Хълк, също Х-Мен. Работи и за конкурентното издание „Ди Си Комикс”. Дори си спечелва уважителното прозвище „Уилям Блейк на комиксите”. Посмъртно е обявен и за „Дисни легенда”.

Художникът прекарвал повече от половината денонощие на своето бюро. Рисувал и 14 часа дневно, а в резултат се раждали 4-5 страници с приключенията на героите му. Но пък философията му на рисуване и развитие на образите се превърнала във водеща за „Марвел Комикс”. Рецептата му се състояла в смело смесване на пулса на епохата с митология, много фантастика и библейски митове. Всичко това създало герои, които се радват на все по-увеличаваща се популярност и днес.

Точно за стила на художника „Ню Йорк Таймс” пише, че е на практика нов визуален език, който дава възможност за комуникация на друго ниво. Кърби не създавал чернови. Започвал да рисува от горната страна на листа, като с последното драсване на четката или молива предлагал на практика завършена картина.

Джак Кърби е вдъхновение до днес за цяла плеяда творци. А героите му носят до 2018-а печалба от 7,4 милиарда долара

Jack-Kirby-100th-Birthday

Че е вдъхновен от Кърби признава например Джеймс Камерън – създателят на „Пришълците“, „Терминатор“ и други култови филми. През 2009-а се ражда игрална продукция – The King & the Worst, която е създадена на базата на живота на Кърби по време на Втората световна война. Героите, нарисувани от него, носят до 2018-а печалба от 7,4 млрд. долара. Има и компютърна игра, измислена по живота му, а също и книга – I Hate the Internet, в която е един от героите. Отива си от света ни един февруарски ден през 1994 – на 76, в своя дом в Калифорния. Супергероите застиват за миг… в памет на своя създател, суперхудожника Джак Кърби.

Портрет на твореца от Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …