Начало / Любопитно / Библиотека в две държави съществува в Америка

Библиотека в две държави съществува в Америка

Границата я разделя по средата

141372434_923999_900

Половината е в Щатите, а другата половина – в Канада. Така и адресите на уникалната библиотека са два… Единият е в провинция Квебек, а другият – в щата Върмонт.

Библиотеката „Хаскел” разполага всъщност и с оперна зала. Отваря врати през 1904-а. Нарочно е построена на граничната бразда. В момента е и паметник на културата.

Идеята се ражда в главата на Марта Стюарт Хаскел, която намира подкрепа за инициативата първо в сина си. Прави го в памет на своите родители, бабата и дядото на Хорас Хаскел. Желанието на семейството е американци и канадци да имат равен достъп до операта и библиотеката.

Интересното обаче е, че официалният вход към сградата е откъм американската страна на постройката, а към Канада води… евакуационният изход. През помещението е прекарана черта, посочваща къде е държавната граница. Така детските книги остават в САЩ, а другите раздели са в Канада.

Разделението на две продължава и в оперната зала, където половината седалки са американски, а другата половина – канадски. Най-важното, сцената, е също в Канада.

За сградата е използван модела на операта в Бостън, макар и в по-малък мащаб – тукашната зала разполага с 400 места. Управата също е смесена – в нея влизат четирима американци и трима канадци.

knih

Книгите са основно на два езика – френски и английски, но не са разделени по регалите. Общо библиотеката разполага с фонд от около 20 хил. заглавия

Лира.бг по материали от „Книжен континент”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Margaret

Маргарет Атууд – жената на каузите

84 години навърши една от съвременните англоезични писателки Маргарет Елинор Атууд е родена на 18 ноември …