Начало / Любопитно / Осемгодишен автор стана хит в американска библиотека

Осемгодишен автор стана хит в американска библиотека

За заемане на книгата му има дълъг списък

YeuYdSCQY42XdXANz9xHnQ

Хлапето написало книгата напълно само, след което я оставило тайно в библиотеката. После обаче съжалило и признало на родителите си какво е сторило. Те се обадили и я поискали обратно, но библиотекарите толкова се заинтригували, че отказали да я върнат.

Историята е хубава – казва Алекс Хартман, който е директор на библиотеката в Бойзи, столицата на Айдахо. – И наистина заслужава мястото си на рафта.”

Дилън, както е името на невръстния писател, използвал празен тефтер, в който написал и нарисувал своята книга. Главен герой е самият той – по страниците се отправя на пътешествие през дървета, които са портал на времето, и попада на честването на първия Ден на благодарността през 1621 г.

След като прекарал четири дни в писане и рисуване, Дилън решил да придружи баба си, която отивала в библиотеката. „Трябваше да се промъкна покрай библиотекарите”, обяснява той как е оставил книгата при новите в раздел проза.

Когато историята излязла наяве, библиотеката официално включила творбата на Дилън в картотеката си, като оставила празно полето, в което се вписва издател. Специалистите обаче преместили рисуваната книга в секция комикси.

Коледното приключение на Дилън Хелбиг”, както се казва книгата, се превърнала бързо в хит. Опашката за заемането ѝ достигнала 56 души. Така, ако се пресметне по месец за всеки читател, излиза, че последният от чакащите ще получи книгата на Дилън след… четири години.

На всичко отгоре библиотека от Тексас поискала да получи временно ценната творба, но от Бойзи отказали да я изпратят. Когато пък медиите дали гласност на случая, много деца от града започнали сами да пишат свои истории, които после да предлагат на библиотеката. Сега дори Дилън има предложение да организира заедно с възрастен писател и курс по творческо писане за деца.

Screen Shot 2022-02-06 at 6.40.49 PM

За да се удовлетвори интереса, от библиотеката планират да превърнат „Коледното приключение на Дилън Хелбиг” в е-книга, макар че вече има и предложение за официално издаване. Самият Дилън също има големи планове – сега е замислил нова книга, в която ще става дума за гардероб, който яде якета, като историята ще е по… действителен случай

Лира.бг по материали от „Вашингтон Поуст”

Прочетете още

243427_b

Децата ще заобичат книгите след срещата си с Хайди

Нова поредица носи радост за малките читатели Графичният роман „Ново училище и други бедствия“ разказва …