Начало / Класации / 25-те най-търсени заглавия от проекта „Гутенберг”

25-те най-търсени заглавия от проекта „Гутенберг”

Класацията се води от „Кама Сутра”

 

Дигиталната библиотека „Гутенберг”, която от десетилетия се създава благодарение на доброволци от целия свят, които набират и качват в интернет книги с изтекли авторски права, обяви списъка с най-четените заглавия, съобщи teleread.com.

Класацията се води от „Кама Сутра” (25 732 тегления). На второ място е „Приключенията на Шерлок Холмс” от Артър Конан Дойл (18 298). Следват „Гордост и предразсъдъци” на Джейн Остин (15 090), „Най-добрите хумористични американски къси разкази” (13 854) и „Алиса в страната на чудесата” (12 106). В списъка са още Библията, любовни истории, хумористични четива и фолклор.

Повечето заглавия са свободни от авторски права в САЩ и могат да бъдат теглени за четене, дистрибуция и адаптация. Учителите могат да ги разпечатват за учениците си, разрешено е да се правят аудио формати и театрални пърформанси. При сваляне на някои книги от проекта предупреждават да бъде проверено дали са изтекли правата й за търговска употреба.

Проектът „Гутенберг” предлага над 36 000 книги безплатно. Те са подходящи за четене на компютър, Kindle, iPad, iPhone, Android и други портативни устройства. В инициативата са включени хиляди доброволци от различни държави и непрекъснато се търсят нови.

Основателят на начинанието е Майкъл Харт, който е и създател на електронната книга още на 4 юли 1971 г. Мисията му е да направи безплатен дигитален вариант на световното литературно наследство. Първата книга, качена в интернет, разбира се е Библията, последвана от творчеството на Шекспир.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20-Figure11-1

Предизвестена ли е войната в Украйна – пророчеството на Езекиил

Васил Лазаров Библейските пророчества нямат нищо общо с разнообразните човешки предсказания, свързани с езичеството и …