Начало / Свят / Франц Кафка ще е герой на нов филм

Франц Кафка ще е герой на нов филм

Търсят се партньори за копродукция

DO-YOU-SPEAK-CZECH-3-2

Проектът ще бъде обявен за първи път на филмов пазар през февруари, организиран от екипа на престижния фестивал „Берлинале”. Голямото име в продукцията засега е на режисьора – Агнешка Холанд.

Идеята на самия филмов пазар е творците да представят идеите си, като така да привлекат инвеститори за своите проекти.

Кафка” ще представлява великолепна мозайка от събитията в живота на известния писателказва се в анотацията на продукцията. – Серия от картини ще разкриват съдбата му от раждането в предвоенна Прага до трагичната му смърт през 1924 г.”

Писателят боледува от туберколоза в по-голямата част от зрелите си години. Умира едва на 40 в санаториум край Виена. Най-значимите му творби – като „Процесът” и „Замъкът”, са издадени посмъртно. С изключение на няколко писма, цялото му творчество е на немски. Работи в застрахователно дружество, където разглежда молби за обезщетение. Името му нашумява едва след Втората световна война.

CZE-Prague-StareMesto-081

Родната му Прага нарича на негово име един от площадите в центъра. Наблизо е бил и магазинът за мъжка мода, който държал баща му. Писателят е погребан в Новото еврейско гробище на Прага – входът там е свободен

Филмът, наречен простичко „Кафка”, ще се снима от нидерландска, ирландска и чешка продуцентска къща. Режисьорът Агнешка Холанд има дотук на сметката си три номинации за „Оскар”. Пише и сценарии за Анджей Вайда. За най-добър неин филм е смятана военната драма „Европа, Европа”. За него получава и „Златен глобус”.

Животът на Кафка е екранизиран и преди. През 1991 г. в кожата на твореца влиза Джеръми Айрънс. Режисьор на продукцията, която също носи името „Кафка”, е Стивън Содърбърг. Международният отглас обаче е по-скоро негативен. Може би новият филм ще има по-добра съдба сега.

Лира.бг по материали от еxpats.cz

Прочетете още

maxresdefault (2)

Излиза филм за момчето, останало инвалид заради Хари Потър

Животът му се променя след участие в екранизацията Дейвид Холмс е част от световноизвестната поредицата, …