Начало / Любопитно / Библиотеката с най-красиво стълбище е в Айова

Библиотеката с най-красиво стълбище е в Айова

Пищната сграда подчертава красотата на столицата Де Мойн

iowa-state-capital-law-library-united-states

Първият библиотекар в американския щат е назначен още преди близо два века. Тогава губернаторът предложил на местния парламент списък с книги за купуване – и точно те се превърнали в основата на бъдещата библиотека.

Отнело обаче половин век, преди да се пренесе в собствена сграда. Ставало дума за бижу от архитектурна гледна точка, което само подчертавало красотата на столицата на щата Де Мойн. Новата библиотека се ширела в четири галерии, като към тях водели разкошни вити стълби.

Това превърнало Библиотеката на щата Айова, както е точното ѝ име, в една от най-големите в САЩ изобщо. Фондът ѝ се състоял от около 100 хил. тома. Обстановката, в която били разположени, наистина впечатлявала – и чугунените стълбища, и мраморните парапети, също красивите глинени плочки по пода.

shody

По-късно с нарастването си библиотеката отново е преместена – красивата сграда остава за сбирката на Юридическата библиотека на щата. Неин дом е до днес, като всяка година хиляди туристи надникват в уникалната сграда, превърнала се в символ на образованието и знанието

Лира.бг по материали от House Beautiful

Прочетете още

picasso_portret_velky

Пикасо превръща любовните истории в картини

2023-а е под неговия знак Художникът си отива точно преди половин век – през 1973 …