Начало / Любопитно / Книги в зимзелен ще са хитът на 2022-а

Книги в зимзелен ще са хитът на 2022-а

Цветът обещава спокойствие и енергичност едновременно

pant

Компанията „Пантон” избира цвят на годината – и така го превръща в хит. Повлиява се модата, но също и… кориците на книгите.

2022-а обаче ще е уникална, защото за първи път е създаден нов цвят специално за целта. От централата го наричат Very Peri, като всъщност представлява смесване на червено и синьо. Very Peri е на практика цветът на растението, което познаваме у нас като зимзелен. Някъде го наричат и винка, което пък още повече отговаря на замисъла на „Пантон”.

Та зимзеленът или винката е така генериран, че да стимулира с визията си личната изобретателност и творчество. Отсега се очаква да предизвика сензация в света на модата. Според „Пантон” цветът илюстрира промените, през които преминаваме през последните години. Животът ни е много по-различен, казват от фирмата, затова и цветът илюстрира изолацията, но и завръщането към обичайния ритъм едновременно. Също така споява реалното с виртуалното. Просто… винка.

Зимзелените корици на книги също ги очаква топъл прием през 2022-а. Като ги погледнем накуп, сякаш казват: „Разтвори ни, прочети ни…” А е удивително многообразието от заглавия, които вече са запечатали – неволно или нарочно, цвета на 2022-а върху себе си

2

Мотивът за големите желания

Съдържа го например „Островът на изгубените дървета”. Книгата на Елиф Шафак беше голям хит през 2021-а! „Ема” на Джейн Остин пък е просто вечна. И там копнежите играят голяма роля. „Дървото на желанията” посажда Уилям Фокнър – специално за едно 8-годишно дете, за което създава историята си.

3

Зимзеленът обаче дава и надежда

Така, както го прави „Любов, любов, любов” на Лиз Бурбо. Добавяме тук и Джон Кехоу с практичния му наръчник „Подсъзнанието може всичко”. Ред в себе си слагаме и с помощта на Зигмунд Фройд. „Тълкуване на сънищата” помага да осъзнаем кои сме всъщност.

4

Цветът на годината ни прави и по-дейни

Затова хващаме „Прахосмукачката на вещицата” и тръгваме да променяме живота си – с усмивка на уста, предизвикана от Тери Пратчет. Чувстваме се и силни като Хари Потър – готови да видим какво се крие под философския камък. И приемаме съвета на Изабел, която казва: „Организирай се!” Защото знаем, че винката ще направи 2022-а още по-красива, по-приятна. Книгите са доказателство!

Цветът на 2022-а наднича от кориците – изберете заглавие за себе си от специалната селекция на „Хеликон”

Оттенъка на годината представи Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dbbae21b7832d0629bac2009d37b4f71

Руската национална библиотека е сред най-големите в света

Историята ѝ започва още през 18. век Екатерина II я създава през 1795 г. Повече …