Начало / "Четящият човек" / Немска библиотека посреща с аромат на дърво

Немска библиотека посреща с аромат на дърво

Разположена е в селска къща

a2c9c074-cf04-4561-8f53-01dcbeae316b.full

Гунделсхайм е малко населено място, чиито корени се крият още през Средновековието. Намира се на север от Щутгарт, като сега там живеят около 7 хил. души.

И те обаче заслужават да се събират – и да създават нови светове с помощта на книгите! Затова архитектурното студио Schlicht Lamprecht Architekten се захваща да пригоди за нуждите им стар имот от по-миналия век, като го превърне в библиотека.

Запустялата къща била част от по-голямо имение, като към нея имало още и обор. В двора се кипрел и хамбар.

Архитектите решили да запазят и трите обекта, тъй като те били типични за старите немски имоти. „Искахме да изпълним запустялата къща с живот, като решихме да добавим още два обекта, които да проговорят чрез традициите”, казва Щефан Шлихт от студиото.

Така се ражда прекрасен ансамбъл, част от който е и кът за детско четене. Големите капандури по тавана осигуряват много светлина вътре в библиотеката. Върху тях има и соларни решетки, които дават електричество например за кинопрожекции

bibl

Самата библиотека е решена като общо помещение – само в бившия обор етажите са два. Някои от регалите са на колелца, което дава възможност много бързо да се преобразува пространството. Запазени са сводестите тавани в пруски стил. По-голямата част от новите обекти са изградени от суров смърч, използван е и обработен ясен. Проектът е от 2016-а, като е завършен през 2020-а. Така че Гунделсхайм вече се радва на новата си библиотека.

Лира.бг по материали от artEcho

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image

Португалска библиотека съхранява книгите си с прилепи

Намира се в двореца Мафра и е сред най-красивите на света Мраморните полици и невероятното …