На фокус
Начало / "Четящият човек" / Немска библиотека посреща с аромат на дърво

Немска библиотека посреща с аромат на дърво

Разположена е в селска къща

a2c9c074-cf04-4561-8f53-01dcbeae316b.full

Гунделсхайм е малко населено място, чиито корени се крият още през Средновековието. Намира се на север от Щутгарт, като сега там живеят около 7 хил. души.

И те обаче заслужават да се събират – и да създават нови светове с помощта на книгите! Затова архитектурното студио Schlicht Lamprecht Architekten се захваща да пригоди за нуждите им стар имот от по-миналия век, като го превърне в библиотека.

Запустялата къща била част от по-голямо имение, като към нея имало още и обор. В двора се кипрел и хамбар.

Архитектите решили да запазят и трите обекта, тъй като те били типични за старите немски имоти. „Искахме да изпълним запустялата къща с живот, като решихме да добавим още два обекта, които да проговорят чрез традициите”, казва Щефан Шлихт от студиото.

Така се ражда прекрасен ансамбъл, част от който е и кът за детско четене. Големите капандури по тавана осигуряват много светлина вътре в библиотеката. Върху тях има и соларни решетки, които дават електричество например за кинопрожекции

bibl

Самата библиотека е решена като общо помещение – само в бившия обор етажите са два. Някои от регалите са на колелца, което дава възможност много бързо да се преобразува пространството. Запазени са сводестите тавани в пруски стил. По-голямата част от новите обекти са изградени от суров смърч, използван е и обработен ясен. Проектът е от 2016-а, като е завършен през 2020-а. Така че Гунделсхайм вече се радва на новата си библиотека.

Лира.бг по материали от artEcho

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

225784_b (1)

Евтина, а ценна книга!

„Дневник на едно поклонничество„ е петият роман на Джером К. Джером след обичаните „Празни мисли на един …