Начало / Читатели / Семейни истории за четене по Коледа

Семейни истории за четене по Коледа

Подходящи са обикновено за всички вкъщи

4a5cef159491763667d203ee05ae55aa

Декемврийското време предполага, че доста често сме си у дома – някои се чувстват добре така, други обаче се изнервят, честно казано. Но повече прекарани мигове със семейството звучи наистина като хубава опция преди Коледа – кой би отказал повече време с любимите си хора вкъщи.

Точно семейството има безброй лица и затова не е чудно, че именно книгите ги рисуват по един великолепен начин. Ето няколко, които представят взаимовръзките помежду ни изразително, понякога драматично или пък… направо фатално.

За семейството идилично

Именно хармония лъха от „Малки жени”, класическият роман на Луиза Мей Олкът. Преди колкото и години да е написан, пак спира дъха, щом го разтворим. Радва се на успех още при създаването си, затова писателката пише и негово продължение – „Добри съпруги”. А интересното е, че книгите на американката създават някакъв идеален образ на семейните отношения, който е оцелял до днес. Затова и „Малки жени” винаги носи повече любов у дома – особено по празниците.

Фамилията по италиански

Нещата тук са двузначни – фамилията хем се държи здраво и сплотено, хем… всичко е въпрос на пари. Поне така е при Марио Пузо. „Кръстникът” също е класическа история, но там семейството има малко по-различни измерения и съответно, води се от други принципи. С други думи, върши ги едни… просто да не повярва човек. Ако искате за празниците книга, пълна с превратни моменти и напрежение, значи „Кръстникът” е за вас. Все пак ще е утеха, ако приликите с вашето семейство са малки или направо никакви.

По следите на предците

Още един образ на семейството рисува Исабел Алиенде. При нея обаче то придобива и леко мистичен образ – поне така е в „Къщата на духовете”. Там под семейство всъщност разбираме и онези, които са си отишли от живота ни – но под някаква форма присъстват в него, твърди чилийската писателка. По страниците е историята на общо четири поколения, която се преплита магично. Част от книгата писателката създава на базата на собствения си семеен живот. Прекрасна е за коледните дни!

Романтичното семейство

Тук любовта играе главна роля – съответно и представата за семейството е най-вече в розови нотки. Едно такова семейство представя Надя Маркс в своята „Сред лимоновите дръвчета”. Разбира се, сюжетът крие и много тайни, но именно преодоляването на трудните моменти означава, че имаме хубаво семейство. Затова и книгата на Надя се чете с удоволствие, а удовлетворение после са ни всички у дома.

sem

Семейни истории за декемврийските вечери ни очакват и на Хеликон.бг. Книгите, обединени под названието Семейни саги, са изключителни – може пък да ви провокират да се събирате по празниците не само на трапезата и покрай някое четиво. Нещо, което ще направи така, че и вашата фамилия да изглежда като от книга.

Заглавията подбра Краси Проданов

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …