Начало / България / Внучки на достоен офицер събраха спомените му в книга

Внучки на достоен офицер събраха спомените му в книга

„Морална награда – изпълнен синовен дълг“ – така двете внучки на полковник Величко Величков описват във „Фейсбук” своя мотив да издадат автобиографията на дядо си, който е наричан въздушният защитник на София, предаде dariknews.bg.

Книгата „Моята служба“ е издадена с финансовата помощ на Общински дарителски фонд „Средец“. Лилия Енчева-Христов и Виолета Енчева са внучките, събрали и редактирали спомените на полковника. Те са членове на клуб „Един завет“, който обединява потомците на офицерите от царския офицерски корпус.

Полковник Величко Величков е роден в Разград през 1896 г. Участвал е в Първата световна война, от 1 септември 1941 г. до 1 август 1946 г. е командир на противовъздушната артилерия и противовъздушната отбрана на София. Уволнен е от армията при голяма чистка на „царски офицери“, извършена след 9 септември 1944 г. Завършил е военните си мемоари през 1968 г.

Част от мемоарната книга, описваща военната кариера на полковник Величков,  са и оригиналните карикатури, рисувани от офицера от българската армия. Творбите му се отличават с оригинален рисунък, повечето са цветни, а героите им са реални герои от обществения живот, описани и в мемоарите.

Фото: edinzavet.wordpress.com

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …