Начало / Свят / Брадата Вирджиния Улф изиграла британския флот

Брадата Вирджиния Улф изиграла британския флот

Писателката Вирджиния Улф е участвала в една от най-сполучливите шеги през миналия век, пише „Гардиън”. Намерено е писмо, което описва как авторката и няколко членове на кръга „Блумсбъри” изиграли британския флот. Събитието се разиграло на 7 февруари 1910 г. Четирима от шестимата участници се маскирали като етиопски принцове, а другите двама – като офицери.

Те се качили на военния кораб „ХМС Дредноут”. Дори братът на Улф, който бил във кораба, не познал сестра си, която била маскирана с изкуствена брада. Веднъж качили се на кораба, предрешените артисти получили специално отношение – военният оркестър свирил в тяхна чест, а екипажът издигнал африкански флагове специално за тях. На другия ден посещението на фалшивите етиопски благородници било отразено във вестниците.

Автор на писмото, описващо случая, е поетът и известен шегаджия Хорас де Вир Коул. То било написано ден след случката. „Идеята беше моя, но шестимата положихме еднакви усилия, за да се получи”, написал Коул до приятел. „Славно преживяване! Когато се срещнахме с капитана, аз трябваше да ни представя по имена, но забравих кой какъв беше и затова използвах измислените имена разбъркано. Нямаше значение”. Той добавил: „Бяхме научили малко суахили. Не ни разбраха. Екипажът беше много любезен. Вчера беше ден, в който си заслужаваше да се живее”.

Писмото било придружено със снимка на маскираните „етиопски благородници”.

Фото:wikimedia.org

Свързани заглавия
Истинската същност на Вирджиния Улф е разкрита след 70 години
Знаменитите писатели се обиждали на „некадърник“ и „пубертет“
Класиците, които заслужиха „Нобел“, но не го получиха
10 известни самоубийства на писатели

Книги от Вирджиния Улф тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …