Начало / Читатели / Дойде време за приятни мигове с книгите

Дойде време за приятни мигове с книгите

Ноемврийските предложения са за всеки вкус

247390905_7085456821480420_3675084537852565731_n

Смяната на часа направи така, че вечерите да започват много по-рано. А пък книгите са изпитано средство да изключим за всичко наоколо – и да нарисуваме свой собствен, много по-красив и удовлетворяващ свят. Щипка напрежение също не вреди. Или пък приказна атмосфера, която да създаде за сетивата празник.

Точно такива са книгите на ноември – всеки месец книжарници „Хеликон” посочват няколко, които имат потенциала да ни заинтригуват. И сега сред тях откриваме имена на любими писатели – като Дейвид Балдачи или пък Елена Феранте. А също възможност да видим света другояче – както го предлага последната книга на Антъни Бурдейн. А и празниците също наближават, напомня ни Дж. К. Роулинг с една великолепна приказна история.

Ето ги обаче всичките тях – четири заглавия, които да направят ноември по-хубав месец. От нас се иска едно… Да потънем отново в свят, който винаги има какво да ни предложи! Светът на книгите

231173_b

Интригуващ трилър: „Комарджията”

Дейвид Балдачи поднася поредна история, която да ни прикове здраво към дивана, разлиствайки страница след страница. „Комарджията” всъщност е втората книга от най-новата поредица на хитовия писател. Главен герой в нея се явява Алойшъс Арчър – ветеран от Втората световна война, който притежава талант да се забърква в неприятности. Дебютът на Алойшъс пред читатели беше в „Едно добро дело”, а ето го и сега на линия – при това в Меката на хазарта, в Рино. Само дето оттам вместо с печалба си тръгва с… една актриса.

Медиите в САЩ нарекоха „Комарджията” „почти съвършен трилър”. И наистина, страниците предлагат кълбо от напрежение, убийства и престъпност. При това Балдачи създава историята си с една особена носталгия към старите кримки. Така че „Комарджията” да се хареса и на всички, които обожават например Реймънд Чандлър. Заслужава си есенните вечери!

230934_b

Бестселър от изпитан автор: „Непознатата дъщеря”

Когато се спомене името на Елена Феранте, обикновено се сещаме за неаполитанските ѝ романи – добре позната серия, превърнала създателя си във феномен. Макар че самата Елена Феранте крие своята самоличност, списание „Тайм” дори я включи сред стоте най-влиятелни личности в света.

Нека обаче погледнем към „Непознатата дъщеря”… Това е една от по-ранните книги на авторката. Романът е самостоятелен и излиза през 2006 г. Елена Феранте пише „Непознатата дъщеря” скоро след „Дни на самота”. В общи линии, тук утвърждава таланта си и убеждава всички, че наистина умее да разказва. Пък и по думите ѝ, „веднъж написани, книгите не се нуждаят от своя автор”. „Непознатата дъщеря” е пример за това – леко носталгична и разсъждаваща над проблемите на съвременната жена. С удоволствие я разтваряме през ноември!

231042_b

„Кулинарни пътешествия” с Антъни Бурдейн

Става дума за последната книга, създадена от популярния готвач и телевизионна звезда. Само този факт е достатъчен, че да се натъжим, но всъщност самата книга е празник – точно както го разбира самият Бурдейн. Той сложи край на живота си преди няколко години на 61.

Популярност трупа заради статиите, които пише за известни издания. Първата книга, в която описва опита си, се превръща в бестселър – „Поверително от кухнята”. Славата му е толкова голяма, че мнозина го сравняват например с рок звезда. Взима активно отношение по много въпроси – става част от каузата #MeToo например.

Разбира се, след смъртта си липсва страшно много на всички, които го обичат – доказателство е Денят на Антъни Бурдейн, който се провежда всяка година. Утеха всъщност е и тази книга „Кулинарни пътешествия”. Създадена в типичния стил на Бурдейн, тя описва без цензура хубавото и лошото в 43 страни по света. Сладко-горчиво наследство, което можем да разтворим сега.

231046_b

Приказна история: „Коледния Прасчо”

Дж. К. Роулинг пише сравнително рядко – затова и всяка книга от създателката на Хари Потър се превръща бързо в хит. „Коледния Прасчо” заслужава всъщност да бъде прочетена… Вълшебната история ни пренася в преживелиците по празниците на малко момченце и неговата играчка. Прасчо се изгубва, но новият подарък ще помогне на героя да открие всичко онова, което му липсва.

Топла и събуждаща любов в цялото семейство е „Коледния Прасчо”. Прекрасната атмосфера по страниците се допълва и от хубавите илюстрации на Джим Фийлд. Усещането буквално е сякаш вълшебните истории на Биатрикс Потър са намерили своето продължение.

А за стила на Дж. К. Роулинг критиката казва, че наистина е неповторим. Талантът ѝ на разказвач пробужда в малки и по-големи читатели пъстра палитра от емоции. Накрая обаче остава най-важното – усещане за щастие. За празник, който настъпва още щом разтворим „Коледния Прасчо”.

Книгите на ноември ви очакват в „Хеликон”

Заглавията представи Краси Проданов

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …