Начало / Любопитно / Филм за Кундера ще има премиера в Париж

Филм за Кундера ще има премиера в Париж

Чешки режисьор проследява живота на писателя

7K0DF

„Милан Кундера: От Шегата до Незначителността” преминава по интересен начин през славната кариера на 92-годишния сега творец. Милослав Шмидмайер снима филма си през очите на студент, който си наумява да направи интервю с писателя за своята дипломна работа, макар да е публично известно, че Кундера не дава интервюта от години. За целта се обръща към приятелите на живеещия в Париж творец. Така че с тяхна помощ зрителят постепенно открива личността и душевния свят на Милан Кундера.

Сред известните фигури, които разказват за автора на „Непосилната лекота на битието”, е например френският писател и режисьор Ясмина Реза, също известният интелектуалец Бернар-Анри Леви или пък починалият тази година сценарист Жан-Клод Кариер. Има кадри и със самия Кундера – от предавания на френската телевизия, както и гласово присъствие от негова страна.

Екипът на филма събира и рисунки на Кундера, които той подарява на приятелите си. Има и много фотографии.

Премиерата на „Милан Кундера: От Шегата до Незначителността” е планирана за началото на октомври в Париж. Филмът ще има предпремиера на пражкия литературен фестивал „Светът на книгата” на 25 септември. Любопитно е, че за продукцията е избран широкоъгълен обектив, което е рядкост в документалното кино.

lEovR2

Роден в моравския Бърно, Милан Кундера живее във Франция от средата на 70-те. Комунистическият режим отнема чехословашкото му гражданство след излизането на „Книга за смеха и забравата” през 1979-а, в която обявява тогавашния държавен глава Густав Хусак за „президент на забравата”. Четиридесет години по-късно става отново чешки гражданин

Лира.бг по материали от aktualne.cz

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

408792784_335814052531314_7848206881763457837_n

„Чума“ – филм по разказ на Йовков ни очаква в кината

Премиерата е този петък „През чумавото“ е включен в „Старопланински легенди“, като сборникът излиза през …