Начало / Критика / „Убийство в Миконос“, наситено с красота и жестокост

„Убийство в Миконос“, наситено с красота и жестокост

Криминален роман от старата школа, сякаш създаден с коктейл и пура на пишеща машина, с гледка към морето

1200px-Little_Venice,_Mykonos

Това е „Убийство в Миконос“ от Джефри Сайгър, американец, който живее в Гърция и използва природата ѝ като фон за социалните пробеми на нашата южна съседка. Авторът е бивш адвокат от Уолстрйит, личи, че добре познава света на елитите и областта на правото, а книгите му са подплатени с богата културна история. Сега той дебютира пред българския читател с първата от цели 11, посветени на Гърция. Самият Джефри Сайгър казва, че не пише бърза литература. Убеждаваме се, с протяжния като Егейското крайбрежие роман, красив и спокоен, нищо че преследва сериен убиец и методично описва жертвите му – някак не успява да ни изплаши. Целта му е да пробие летаргията на скъпия гръцки остров и да покаже чрез един съсредоточен в работата си главен инспектор колко много пластове съдържа миналото. Май трябва да си отваряме очите за тях, когато сме на почивка :)

230409_bИ така, „Убийство в Миконос“ е роман за тъмната страна на светъл иначе курорт, с къщички като кубчета, боядисани в синьо и бяло, с разкошни плажове, безброй пещери, църкви и тълпи туристи. Там от двайсет години върлува сериен убиец, който буквално мумифицира жертвите си, придавайки им облика на неосквернени тела, преди да ги положи в някоя урна и то в деня на празника на църковния светец. Изтънчено, жестоко и ритуално. Един случай преобръща всичко и е на път да стане международен скандал. Племенницата на нидерландски дипломат изчезва. За щастие тя е наполовина гъркиня, познава езика и мястото, което предполага, че ще се спаси.

Докато читателят следи разследването и борбата за оцеляване на самото момиче, мисли и за други неща. Например за хаотичните полицаи от Миконос по време на летния сезон, за темперамента на местните хора, повечето все роднини, които се гордеят, че са потомци на пирати и разчитат на връзките помежду си, за светците – тъжни артефакти, „принесени“ в жертва на международния престъпен трафик. Най-голяма е насладата от онези редове, които авторът посвещава на морето.

„Убийство в Миконос“ напомня на романа „Прелестни и хищни“ от Лорънс Озбърн – друга история за престъпления и суета, пак написана от автор със западно мислене, който подобно на Джефри Сайгър се е слял с пейзажите на Гърция

Текст Людмила Еленкова

Прочетете още

03

И малкият може да е герой – истории с хамстер за храбри деца

Приключенията на Били се четат с усмивка Хамстера Били търси нови приятелчета сред българските деца …