Начало / Читателски дневник / Книгата и кафето са приятели

Книгата и кафето са приятели

Литературни кафенета в Полша

mass4

Книжарниците често търсят път към читателите, като предлагат най-разнообразни инициативи. И така се превръщат в миникултурни центрове, които умеят да раздвижват цели общности. Интересно е обаче и когато традиционно посещавани места като кафенетата изведнъж се сдобият с аромат на… книги. Поляците все по-често съчетават престоя над чаша кофеинова напитка с книга. Затова и литературните кафенета в немалката страна се множат.

Ето няколко добри примера за съжителство между книгите и кафето от картата на голяма Полша

01

Czuły Barbarzyńca или варшавският нежен варварин

Кафенето е изградено напълно в духа на литературните традиции – още повече, че носи име на книга от чешкия класик Бохумил Храбал. „Нежният варварин” е негова новела от 1974 г. Заведението е във варшавския район „Повисле” и държи пионерството в жанра – води се първото място за кафе и книга в полската столица. Предлага избрани книги от местни и чужди автори – както нови, така и антикварни. Самите ободряващи напитки – кафе и чай, също носят асоциации за книги, например Life without a Tuxedo или пък The Cherry Orchard. Вечер пък е времето за концерти и четения. Мястото е любимо на актьори и режисьори.

02

MiTo е създадено от компютърджия

Още едно варшавско литературно кафене, което обръща наопаки представите ни за айти специалистите. MiTo е проект за творческо-хуманитарна книжарница, кафене и галерия ведно. Намира се в самия център на Варшава, като цветовете в помещението са предимно бели, червени и черни. На почит са албумите за дизайн, архитектура и мода. Важни за собствениците обаче са и книгите, посветени на философията, психоанализата и дори теория на литературата. Има списания на поне пет езика. Иначе в менюто изпъква кафе арабика и плодов чай. MiTo е обичано и заради кроасаните, които се пекат на място. За десерт се предлагат литературни дискусии всяка вечер.

03

Wrzenie Świata, за да не прекипи наистина светът

Кафенето функционира като част от Института за репортаж, създаден в полската столица през 2010 г. Самото му наименование е препратка към творба на големия Капушчински. Основната функция на мястото е да пропагандира литературата на фактите, а мотото, от което се води, са паметните думи на полския журналист и писател: „… защото знаем малко и искаме да променим това!

Чест посетител на литературното кафене е например Мариуш Шчигел, който е един от основателите на споменатия институт. Лятно време пък заведението привлича посетители и с приятните шезлонги на открито. Иначе чай, кафе и вино са основата на разговорите за света ни – с почит към онова, което наистина се е случило и без капка фикция.

04

De Revolutionibus ни отвежда в Краков

Инициативата е на Фондация „Център Коперник”. Концепцията е повече от интересна, защото според нея по масите и регалите философията се среща с математиката и теологията. Затова и любимата форма на общуване тук са дебатите. Сред инициативите е и цикъл от лекции, наречен „На границата на науката”. „Книжната” част на заведението е разделена на две – в едната са творби, посветени на теологията и космологията; в другата пък преобладава бизнес и икономическата литература. Еспресото е повече от ароматно, а виното – добре изстудено. Десертите са по традиционни краковски рецепти.

05

Bo-no-bo-Krakov – страстта да пътуваш

Става дума за нещо като пътешественическо кафене – отново в Краков. Предлага пътеводители за всеки един континент, карти на най-непристъпните места на планетата, също така пътеписи и най-различни хитринки за любителите на туризма. Идеално място за среща с известни пътешественици и хубави разговори. В добавка се предлагат избрани сортове колумбийско, салвадорско и етиопско кафе. От чайовете най-впечатляващ е този от шушулки на кафе.

06

Bookarest е в Познан

Десетгодишното вече кафене е създадено за всички, които обичат добрия дизайн и хубавите книги. На фокус са именно издания, посветени на архитектурата, модата и фотографията. Удобни дивани и приятна музика допълват атмосферата в Bookarest. Предлаганото кафе е феър трейд. Elle Decoration дори обявява Bookarest за най-доброто подобно заведение в Европа. От културните събития си струва да се отбележат срещите с автори, изложбите, както и филмовите прожекции.

full_kafka_kulturalna_-_szczecin__770

Kafka Kulturalna прибавя на картата Шчечин

Тук вдъхновението идва от образователните книги за деца. Работи се дори с най-малките – навършили три и половина. В заниманията се рисува, лепи се, шие се и се разказват много истории. Наред с хубавото кафе „Лаваца” и книгите, има и кът за качествени детски дрехи. Казват, че са неустоими и плодовите пити.

07

Nalanda носи привкус на Индия

Намира се обаче във Вроцлав – мястото пресъздава атмосфера от Ориента с много декорации по стените и стари скринове за книгите и чая. Залага се на напитки като китайския Пу-Ер или пък южноафриканския Ройбос. Лятото пък е време за освежаващи коктейли и приготвена на място лимонада. Храната се приготвя на принципа на китайската теория на петте елемента. А по рафтовете има всякакви издания за правилно хранене, природни методи за лечение, също психологическа литература, много книги на езотерична и духовна тематика, философия, йога и др. Nalanda разполага със специална част за медитация и масажи, което прави литературното кафене още по-необикновено. Предлага се и природна козметика.

08

Speakeasy предлага книги денем и нощем

Вроцлавското кафене нощем се преобразява в музикален клуб, а атмосферата му е като за Ал Капоне. Приглушеното осветление, тъмните мебели и червени детайли засилват усещането. Пък и по рафтовете на кафенето-клуб-книжарница е пълно с криминалета, трилъри и стари бестселъри. Може да си купите книга или пък да я заемете и да я прочетете у дома. По стените са изписани цитати от най-великите гангстерски истории. Цялостно атмосферата е като от американски клуб преди столетие. Speakeasy тогава било наименование за таен бар, който работи въпреки разпоредбите. Този обаче е в центъра на Вроцлав и ви очаква с приятен джаз.

fot-daria-szczygie-ue33576419_1798219133555035_2497892205566361600_nfot-daria-szczygie-ue

Sztuka Wyboru или изкуството на избора

Мястото е в Гданск – в една от бившите казарми, които сега са комплекс от сгради с културно предназначение. Така „Изкуството на избора” е обградено от работилници за керамика, филмови и фотографски школи. По рафтовете се вижда литература на фактите, детски книги и лайфстайл списания. Хубаво допълнение към всичко това е кафето.

09

Tarabuk е край университета във Варшава

Атмосферата е уютна и предразполагаща – а местоположението сякаш предопределя клиентите му да са най-вече студенти и преподаватели. Сега обаче вече е на нов адрес в центъра на полската столица. Обещава не само чай и кафе, но и вкусна супа с деликатесно печиво. Има много събития, сред които и срещи с Клуба на стоиците. Неделята пък е посветена на децата – могат да си поиграят кротко някоя настолна игра или да слушат приказки.

10

Massolit предлага книги на английски

Литературното кафене е в центъра на Краков и разполага с всичко за по-приятен следобед. Книгите по рафтовете по правило са на по-ниски цени от нормалните. Вместо да купувате обаче може и просто да седнете и да почетете в компанията на чаша кафе. Има и кът за деца, който прави кафенето идеално за семейно посещение.

Лира.бг по материали от Culture.pl

Прочетете още

The-library-at-Chateau-Fontainebleau-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Класически библиотеки, които пълнят душата

Столетията са им придали само блясък Библиотеките са едни от най-прекрасните места на света – …