Начало / Автори / Библиотеката на Борхес – намереният рай

Библиотеката на Борхес – намереният рай

Личната колекция на писателя е от изключително значение

Dxx_td8XQAEtQC7

Винаги съм си представял, че раят е библиотека”, казва на едно място аржентинецът и сам изгражда рая. Освен че е един от най-значимите южноамерикански писатели на миналото столетие, той е и страстен читател. Цял живот трупа книги, чете ги, прелиства ги и води записки.

Любовта му към тях подчертава и фактът, че едни от най-щастливите си години прекарва като библиотекар. През 50-те на миналия век дори става директор на Националната университетска библиотека в Буенос Айрес.

Живее в едно от предградията на аржентинската столица, това всъщност е и къщата, в която се е родил, преди семейството му да се премести в Европа. В периода 1938-1943 г. обаче отново я обитава. Трупа книги, които сега, 122 години след рождението му, са се превърнали в безценно наследство.

Сбирката на писателя съдържа общо около 2000 заглавия. По страниците на много от томчетата има и бележки, които Борхес си води, докато чете. Затова и вече в наше време архивирането на книгите протича бавно и сложно, страница по страница. За процеса си спомня и литературният историк Габриела Мелони, която казва: „Ставаше дума за операция, близка до хирургическа!”

Сред книгите на Хорхе Луис Борхес най-много са философските, историческите и онези за религиите. Точно това са и темите, от които черпи най-много вдъхновение за своите творби. Напълно в духа на магическия реализъм, в началото на 40-те години на миналия век, той създава разказ, наречен „Вавилонската библиотека, в който описва въображаема Вселена, представляваща огромна библиотека – в нея са всички книги на света, които биха могли да бъдат измислени…

Голямото признание за писателя идва едва през 60-те на 20. век. Тогава Борхес печели заедно със Самюъл Бекет наградата Форментор. Фактът, че я получава заедно с добре известния ирландски драматург събужда любопитство към личността му. И така… светът открива Борхес. А в съкровищницата на литературата попадат „Пясъчната книга”, „Алефът”, „Всеобща история на безчестието” и много други творби.

Престижните награди, които печели писателят, слагат начало на латиноамериканския бум в литературата. В нарицателно за Борхес се превръща фактът, че е основоположник на магическия реализъм – точно с „Всеобща история на безчестието”

ddwa8l7-3a7085c6-3276-4304-8e95-3ca53a1aaf5f

Иначе създателят на необикновени светове си отива, без да вижда нашия, земния. Зрението му се влошава в края на 60-те, докато не ослепява съвсем. За него се грижи майка му, починала на 99, а после икономката и личната му секретарка. Последните си дни прекарва в Женева, Швейцария. Отива си на 87, а свещеникът, който го посетил малко преди смъртта му, свидетелства, че е видял на смъртния одър „човек, изпълнен с много любов”. А посланието му към нас, неговите читатели, е точно толкова магично, колкото самото му пребиваване на Земята: „Този свят е толкова странен, че всичко може да се случи или да не се случи.“

Портрет на писателя от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9B7BCB19-3F58-43AE-9A98-6CCA7B4306F8_w1200_r1

От просяк до класик: спиращи дъха факти за О.Хенри

Разсмива ни и сега, макар че животът му е бил нелек Уилям Сидни Портър, както …