Начало / Любопитно / Четенето на деца стимулира говора им

Четенето на деца стимулира говора им

Процесът е благоприятен, когато слушат от много малки

ben-white-4K2lIP0zc_k-unsplash

Децата, на които им четат, говорят после по-лесно, твърди американско изследване. При това става дума за възможно най-ранна възраст – и докъм 4-5 годинки. Процесът спомага според изследване способността им да разбират, като развива и тяхната фантазия. Като допълнителна стойност може да се отчете и това, че такива деца после имат по-близко отношение към книгите въобще.

Изследването е проведено в Университета на Синсинати с помощта на магнитен резонанс. Децата първо отговорили на въпросник за четенето у дома, а после била изследвана активността на мозъка им, докато самите те слушали откъс от книга. Резултатите, които демонстрира екипът на д-р Джон Хютън, сочат, че деца, на които е четено, разполагат с по-активен мозък.

Проучването се съсредоточава върху деца между 3 и 5 г. Очертава се тенденция, според която четенето в предучилищна възраст спомага детския мозък да започне по-бързо да обработва всичко, което детето преживява.

Активна е всъщност онази част от мозъка, с която се усвоява семантиката. Точно тя е ключова за способността на децата да говорят, а също и за четенето. Прави впечатление, че такива деца „виждат” онова, което слушат, сякаш е „живо”.

ben-white-qDY9ahp0Mto-unsplash

Развиването на способността да си представят историята – казва д-р Хютън, – е още по-важно в периода, когато децата сами разгърнат книга. Там вече трябва да си представят ставащото по страниците.

Книгите по този начин могат да помогнат за ранно откриване на деца, които страдат от проблеми с говора, казва още специалистът. Четенето в случая само помага всяко затруднение да бъде преодоляно по-лесно.

Лира.бг по материали от „Кориере дела Сера”

Прочетете още

417425075_10221747804358960_5336614493472909518_n

Четящите хора са по-търпеливи и с голяма воля

Книгите ни носят основни умения в живота Да обичаш книгите – едва ли може да …