Начало / Любопитно / Четенето на деца стимулира говора им

Четенето на деца стимулира говора им

Процесът е благоприятен, когато слушат от много малки

ben-white-4K2lIP0zc_k-unsplash

Децата, на които им четат, говорят после по-лесно, твърди американско изследване. При това става дума за възможно най-ранна възраст – и докъм 4-5 годинки. Процесът спомага според изследване способността им да разбират, като развива и тяхната фантазия. Като допълнителна стойност може да се отчете и това, че такива деца после имат по-близко отношение към книгите въобще.

Изследването е проведено в Университета на Синсинати с помощта на магнитен резонанс. Децата първо отговорили на въпросник за четенето у дома, а после била изследвана активността на мозъка им, докато самите те слушали откъс от книга. Резултатите, които демонстрира екипът на д-р Джон Хютън, сочат, че деца, на които е четено, разполагат с по-активен мозък.

Проучването се съсредоточава върху деца между 3 и 5 г. Очертава се тенденция, според която четенето в предучилищна възраст спомага детския мозък да започне по-бързо да обработва всичко, което детето преживява.

Активна е всъщност онази част от мозъка, с която се усвоява семантиката. Точно тя е ключова за способността на децата да говорят, а също и за четенето. Прави впечатление, че такива деца „виждат” онова, което слушат, сякаш е „живо”.

ben-white-qDY9ahp0Mto-unsplash

Развиването на способността да си представят историята – казва д-р Хютън, – е още по-важно в периода, когато децата сами разгърнат книга. Там вече трябва да си представят ставащото по страниците.

Книгите по този начин могат да помогнат за ранно откриване на деца, които страдат от проблеми с говора, казва още специалистът. Четенето в случая само помага всяко затруднение да бъде преодоляно по-лесно.

Лира.бг по материали от „Кориере дела Сера”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

deca

До всяко дете стои хубава книга

Малкият човек има нужда да избере четивата си собственоръчно „А Йордан Йовков имате ли? – …