Начало / Читателски дневник / С деца и книга на море

С деца и книга на море

Ваканцията е чудесно време за повече четене

liana-mikah-Puhj02KOHrc-unsplash

Подходящо издание в багажа всъщност е задължително – макар че спокойно може да си направите семейна разходка до някой „Хеликон” в Бургас или Варна. Така и малчуганите ще могат сами да разгледат морската колекция, създадена специално за тях. Включва любими заглавия, които напоследък се превърнаха във фаворит за детското внимание – например поредицита за Дръндьото, Хари Потър или пък Пърси Джаксън. В нея обаче присъстват и златни детски романи като тези на Роалд Дал. Има и за по-малките, и за по-големите.

Четенето е като плуването – всеки начинаещ се нуждае от чужда помощ. Така че от нас зависи заедно с хубавите спомени да се върнат от морето и с любима книга. Която после ще отварят отново и отново

227969_b

За първи път на плаж: „В морето”

Книгата е създадена хитро и оригинално, за да привлече вниманието на онези деца, които сега изобщо откриват света на книгите. От всяка страница може да се извади друга. Може да послужи да привлече вниманието на малкия човек, а после например да му разкажете някоя история по картинките, които ще откриете в изданието. „В морето” е създадена с уважение и към морето и природата. Така че книгата може да се превърне наведнъж в ключ към много неща.

228409_b

За малки любопитковци: „Защо? Морета и океани”

Идва моментът, в който светът започва да провокира много въпроси – много от тях ще възникнат и на брега, затова ви трябва добър помощник в отговорите. А енциклопедията, която виждате, позволява на детето да направи най-важното – само да достигне до знанието, към което се е протегнало. На всичко отгоре енциклопедията е като произведение на изкуството – тя е първата у нас, която е създадена в стил манга. Точно така, има стотици рисунки, които повличат детския разсъдък и в друга посока, създават естетическа основа, карат го да види света (и моретата) още по-смело. Създателите на книгата казват, че следват съвременни образователни модели. Достатъчно е едно разгръщане, че да им повярваме.

4612310_b

За много забавление край водата: „100 игри за деца във ваканция”

Ето че тук ни се разкрива възможност да придадем на лятното седене на плажа още стойност. Изданието е повече от ценно, защото спомага детския ум да се развихри и да превърне дългите летни дни в една наистина запомняща се игра. Допълнителна стойност се крие и във факта, че игрите сами по себе си позволяват на малките хора да осъзнаят, че има и други начини за забавление, наред със скритите в технологиите. Направете си ден без смартфони и таблети, но скрийте някъде и своите, а после играйте, събирайте слънце, трупайте спомени.

229304_b

За самостоятелно четене: „Дневникът на един дръндьо: В дълбоки води”

Тук вече нещата опират до един от култовите герои за днешните хлапетии. Може даже да кажем, че това е нещо като Карлсон преди години, но знаем, че много ще се възмутите, ако сте например на 40+. Истината е, че децата обичат Дръндьото, а след като им е любим, значи е чудесно да се позабавляват с него. Измъкваме за случая едно „водно” негово приключение – вярно е, че всъщност броди заедно със семейството си из гори и планини, но нищо чудно после вашият любим син или дъщеря да поискат за вечеря… печен маршмелоу. Изходът е един… да прочетете и вие приключенията на Дръндьото.

175640_b

За деца, влюбени в книгите: „Излетът и други подобни дандании”

Да посегнете към Джералд Даръл заедно с малките си наследници наистина означава много. Защото писателят е известен с многообразния си стил, с живите природни картини, с естетическия си вкус и с любовта си към природата. Всичко това е и в „Излетът и други подобни дандании”, която обаче е направена, така да се каже, за „бързо четене”, защото събира смешни откъси и неиздавани разкази за животни. Възприема се лесно, пък и наистина създава настроение, което също е важен елемент от четенето. А и излетът на семейство Даръл се очертава истински провал… с книга в ръка при вас ще е различно.

С деца и „Хеликон” на море

Заглавията подбра Краси Проданов

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …