Начало / Свят / И писателка загина при торнадото в Чехия

И писателка загина при торнадото в Чехия

Павла Ханачкова е създала близо 30 книги за деца

30764_13847-co-ma-klokan-ve-vaku-aneb-jak-zvirata-vychovavaji-sva-mladata-pavla-hanackova

Едва на 31, младата жена пътувала с автомобила си, когато се разразява природната стихия. Откриват тялото ѝ на следващата сутрин – на края на родното ѝ село Микулчице. Така се превръща в седмата жертва на унищожителното бедствие. Сред останалите е бременна жена, момиченце на две и половина, също винар…

Смъртта на Пая, както я наричат приятелите ѝ, е още по-болезнена, тъй като планирала сватба, а започнала да строи и свой дом.

Семейството на младата писателка отказва сега каквато и да е финансова помощ. Според тях е по-важно селото отново да придобие приветливия си вид отпреди бедствието. Съгласни са и съучениците и приятелите на Пая, които събират средства за възстановяване на гробищата в Микулчице, както и параклиса на свети Рох, а също и зеленината по улиците.

Иначе съвсем наскоро излезе последната, както се оказва, книга на Павла Ханачкова. Co mají společného zvířata a lidé („Какво общо имат животните и хората”) учи как да се отнасяме с любов към животните и да живеем с тях като равни с равни. Сред предишните ѝ книга пък са Tajemní tvorové („Тайнствени създания”) или Proč není tučňákům zima („Защо на пингвините не им е студено”). Завършила е английска и китайска филология, работи в престижното чешко издателство „Албатрос”.

Родното село на Павла Ханачкова всъщност се намира близо до един от духовните центрове на Великоморавия. На мястото преди векове са се издигали повече от десет храма, голям дворец, мостове. През 2009-а българската общност в Чехия постави и паметник на светите братя Кирил и Методий. Съществува теза, че именно тук е бил погребан св. Методий.

IHA8c4ed9_Mikulice250621PETR18

В знак на съпричастност със свързаното с кирилометодиевската традиция Микулчице, българи в Чехия призоваха сънародниците си да го подкрепят финансово. Смята се, че селото е сред петте най-пострадали от торнадото

Лира.бг по материали от чешки медии

 

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Книгите му от гледна точка на нашето съвремие премерват те Писателят си отива от света ни …