Начало / България / Бургаският „Хеликон” навърши четвърт век

Бургаският „Хеликон” навърши четвърт век

Празнува цялата книжарска верига

2021-07-01_06-14-07_013

„Хеликон” се роди през далечната вече 1996-а в емблематична сграда на централния бургаски площад. Има символика в това, че материалната храна, която е съхранявало голямото помещение, се е превърнало с годините в място за духовно насищане, за книги. Построена още през 1906-а, сградата е със сложна съдба. Под нея се подписва Рикардо Тоскани, който припознава България за втора родина. Развитието на Бургас е тясно свързано с неговата дейност.

Проектираната от него сграда е предназначена за склад за зърно, която да послужи на мелницата на Иван Хаджипетров. А тя е най-голямата на Балканите, като брашното стига до Цариград, Египет, Егейските острови

Виждате върху колко благодатна почва израства идеята за „Хеликон”, макар че фактическият старт е на няколко крачки от емблематичната сграда – в малко помещение, което е пригодено за книжарница.

Така или иначе, голямата книжарница на Бургас бързо се превръща в символ и дори уникат. Във времена, когато книгата е извън дневния ред на обществото, именно „Хеликон” съхранява ролята ѝ на морския бряг, като културната му мисия обхваща лека-полека и страната.

Говорим за години, в които е учудващо, че въобще съществуват книжарници. Точно заради това ролята на „Хеликон” е специална, а за мнозина марката се превръща в нарицателно, в символ – също и в смисъл.

Четвърт век по-късно факлата гори много по-ярко, защото книжарниците, които носят познатото и обичано име, са вече 38, като са разположени в цели 26 града в страната – включително Айтос, Асеновград, Нова Загора, Горна Оряховица… Както виждате, пламът да се преоткрива ново пространство за книгите е жив, той води всъщност „Хеликон” напред!

Мисията е надраснала физическото пространство на самите обекти, защото „Хеликон” работи трайно и в областта на читателските вкусове, на любовта към четенето и книгите изобщо. Именно с тази идея всеки месец от пултовете в книжарниците може да вземете печатното издание, което също се казва така – „Книжарница”. Радио „Хеликон” добавя енергия в целия процес с информация за книги и много хубава музика. Горди сме, че и Лира.бг допринася за идеята, като част от семейството на „Хеликон”.

Извън книжарниците пък може да попаднете на автобусите, които носят логото на „Хеликон” – романтично е да се сдобиете с книга точно от някой от тях. Лесно и бързо може да намерите четиво и в интернет книжарницата, която между другото също е с нотка на първенство – това е първият онлайн магазин изобщо в уебпространството ни, започнал работа през 1998-а.

Сложен и прецизен в действията си е и логистичният отдел, който се намира пък в Казичене. Близо 65 души работят за това, когато влезете в любимия „Хеликон”, бързо и лесно да намерите онова, което ви се чете.

tri

В деня на 25-годишнината бургаските клиенти на „Хеликон” ще могат да се сдобият с уникален колекционерски печат в новата си книга от „Хеликон”. Спомени ражда и специалната юбилейна картичка

Но да се върнем на пл. „Тройката” в Бургас… Трудно се създава символ, а за тези 25 години големият „Хеликон” се е превърнал именно в това. Оттук започва пътека, която води към неизменната потребност да вървим нагоре, да се развиваме, да знаем. Влезете ли в книжарницата, вече сте и вие на тази пътека… Книжарите на „Хеликон” знаят най-добре как да ви подкрепят на нея, как да ви помогнат.

Подарете им усмивка в деня на 25-годишнината. Бургаските клиенти на „Хеликон” ще могат да се сдобият с уникален колекционерски печат в новата си книга от „Хеликон”. Спомени ражда и специалната картичка, изработена за случая. Просто сега е празник… да си „Хеликон”.

Честитка за годишнината от Краси Проданов

Прочетете още

brian-cox-balgariq-1024x576

Защо E=mc2? Брайън Кокс ще ни отговори лично в София

Ученият върви по стъпките на Карл Сейгън Английският физик е известен и у нас със …