Начало / Свят / Книгата с Роджър Федерер стана обект на критика

Книгата с Роджър Федерер стана обект на критика

Globi und Roger превърна тенисиста в литературен герой

234cece8-9449-4f80-b6da-6eae1c612d4c

Лошо впечатление в комикса направи обаче епизод, който се развива в Замбия. Микробусът, в който пътуват героите, се разваля в саваната – и един носорог го издърпва до най-близкото населено място.

Създава се лоша представа за животните у децата – казва Бетина Ебнер от фондация Pro Tier. – Не бива да си мислят, че животните – особено живеещите свободно, са създадени, за да служат на хората.”

Самата Ебнер подсказва, че Глоби може да е много по-полезен, ако например обърне внимание, че животните имат същите права като хората при някое от своите пътешествия. Хайнц Линхард, президент на Швейцарското дружество за защита на животните, подсказва, че децата едва ли се повлияват толкова от подобни сюжети. „Факт е обаче – продължава той, – че създателите на Глоби не са измислили нищо по-умно и приятелско по отношение на животните и представят носорога просто като впрегателно животно.

Издателите от Orell-Füssli-Verlag защитиха своя замисъл, като обясниха, че носорогът в книжката не е принуден под никаква форма да издърпа микробуса, в който е и Федерер. Самият комикс се състои от много истории, преживени от самия него, като конкретно този случай не е от тях.

roger

Известната природозащитна организация WWF също защити сюжета на Globi und Roger. „Смятаме, че е нужна свобода, за да се създават детски книги. Самият Глоби също е папагал, който е приел в книгата поведението на човек”, отбелязаха оттам

От Globi und Roger са продадени досега около 25 хил. екземпляра. Близо 90-годишният герой е измислен първоначално като реклама на универсален магазин. За идеята да се направи и книжка с Федерер се казва, че най-накрая двамата национални герои на Швейцария са се срещнали.

Лира.бг по материали от Aargauer Zeitung

Прочетете още

Anatol8

Новите любимци на децата – Анатол Поразиев

Френският комиксов герой идва и у нас Разцветът на рисуваните книги носи със себе си …