Начало / България / Билки и книги подредиха в „Хеликон”

Билки и книги подредиха в „Хеликон”

Поводът, разбира се, е Еньовден

Enyovden01

Един от най-тачените празници в народния календар е основа и за православния Рождение на св. Йоан Кръстител. Като се има предвид, че точно Предтечата е живял изцяло в лоното на природата, далеч от всяко изкушение, е повече от хубаво, че двата празника са се превърнали в един.

Напоследък традицията да се берат билки още на разсъмване се сдоби с много приятели. Всъщност бабите и дядовците ни възприемали Еньовден за оня миг, в който природата буквално ври и кипи от енергия. Силата на вълшебните тревички е най-голяма именно сега. Затова и всичко, което откъснем, ще ни служи вярно цяла година.

Разбира се, и книгите ни помагат да възродим обичаите и да отдадем заслуженото на земните и небесните стихии. Почти като наричане, книжарници „Хеликон” си направиха и билкови кътове, от които сега ухае прекрасно. Самите книжари пък – като баячки и магьосници, подредиха все заглавия, които държат жив духа за Еньовден.

Ако хубавият обичай ви изкушава, може би е редно да започнете с малко повече познания за самите билки – Цветко Кънчев е обяснил как да ги разпознаваме и събираме. Именно онова, което расте по нашата земя, е най-ценно, напомня и Георги Жеков във втората част на изключително полезната „Българските суперхрани”. „Природата е най-добрият лечител”, казва и Христо Мермерски, който кара вече 87-а година именно благодарение на нейните дарове.

Enyovden02

Природата дава наистина много! Книга и билка е чудесна идея, която да си подарим на Еньовден

Народната медицина наистина е сред големите богатства на българите. Проф. Петър Манолов събира най-известните 200 рецепти в своя „Справочник по билколечение”.

И понеже в много от книжарниците сега ухае на лавандула, препоръчваме ви и книга, която разглежда свойствата на красивоцъфтящото растение – казва се точно така, „Лавандула”, и е написана от Анка Георгиева.

А нали е Еньовден, ще ни се усладят книги, в които се възражда старият дух – такива са „Тъй рече баба Ега” на Ивинела Самуилова или пък тазгодишният хит „Глина” на Виктория Бешлийска.

Важното е да се заредим и ние със сили – сега природата дава наистина много! Книга и билка е чудесна идея, която да си подарим на Еньовден. Ритуал и магия.

Седмица на билките в „Хеликон” – вижте още книги
За Еньовден чрез книгите разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (11 септември – 17 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Холи от Стивън Кинг 3. В …