Начало / България / Билки и книги подредиха в „Хеликон”

Билки и книги подредиха в „Хеликон”

Поводът, разбира се, е Еньовден

Enyovden01

Един от най-тачените празници в народния календар е основа и за православния Рождение на св. Йоан Кръстител. Като се има предвид, че точно Предтечата е живял изцяло в лоното на природата, далеч от всяко изкушение, е повече от хубаво, че двата празника са се превърнали в един.

Напоследък традицията да се берат билки още на разсъмване се сдоби с много приятели. Всъщност бабите и дядовците ни възприемали Еньовден за оня миг, в който природата буквално ври и кипи от енергия. Силата на вълшебните тревички е най-голяма именно сега. Затова и всичко, което откъснем, ще ни служи вярно цяла година.

Разбира се, и книгите ни помагат да възродим обичаите и да отдадем заслуженото на земните и небесните стихии. Почти като наричане, книжарници „Хеликон” си направиха и билкови кътове, от които сега ухае прекрасно. Самите книжари пък – като баячки и магьосници, подредиха все заглавия, които държат жив духа за Еньовден.

Ако хубавият обичай ви изкушава, може би е редно да започнете с малко повече познания за самите билки – Цветко Кънчев е обяснил как да ги разпознаваме и събираме. Именно онова, което расте по нашата земя, е най-ценно, напомня и Георги Жеков във втората част на изключително полезната „Българските суперхрани”. „Природата е най-добрият лечител”, казва и Христо Мермерски, който кара вече 87-а година именно благодарение на нейните дарове.

Enyovden02

Природата дава наистина много! Книга и билка е чудесна идея, която да си подарим на Еньовден

Народната медицина наистина е сред големите богатства на българите. Проф. Петър Манолов събира най-известните 200 рецепти в своя „Справочник по билколечение”.

И понеже в много от книжарниците сега ухае на лавандула, препоръчваме ви и книга, която разглежда свойствата на красивоцъфтящото растение – казва се точно така, „Лавандула”, и е написана от Анка Георгиева.

А нали е Еньовден, ще ни се усладят книги, в които се възражда старият дух – такива са „Тъй рече баба Ега” на Ивинела Самуилова или пък тазгодишният хит „Глина” на Виктория Бешлийска.

Важното е да се заредим и ние със сили – сега природата дава наистина много! Книга и билка е чудесна идея, която да си подарим на Еньовден. Ритуал и магия.

Седмица на билките в „Хеликон” – вижте още книги
За Еньовден чрез книгите разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

16

15 цитата за умението да разказваме истории

Способността да го правим е основополагаща днес Историите са навсякъде около нас – достатъчно е да …