Начало / Читателски дневник / 12 книги за лятната отпуска

12 книги за лятната отпуска

Избираме заглавия за още по-приятни дни

toa-heftiba-k2A0ZDFyPAg-unsplash

Лятото е време за открития – или пък преоткриване на позабравени благинки. Важи за свободното време, дребните удоволствия в живота, нови места и приятели, но със сигурност и за книгите. Пък и на всичко отгоре на всички ни се иска да се отпуснем и да се насладим на свободното си време. Един от най-романтичните начини – независимо дали сме на морския бряг или пък някъде, където все още съществува пасторално спокойствие, това е именно книгата!

Причините да я изберем за лятната отпуска са милион. Но сред най-важните са например тези, че ни помага набързо да сменим реалността и така да забравим за проблемите и напрежението. Понякога даже ни се пътешества повече с книга в ръка, отколкото в действителност. Съществува даже и обратен момент – книга в ръката на най-скъпите ни хора означава малко спокойствие и време за самите нас.

Ето какво подбрахме набързо, а сме сигурни, че и вашият личен вкус може да се подпише по най-добрия начин върху летните ви четива

01

За лято, пълно с мечтания

Използваме, че пандемичните мерки вече съвсем отшумяха и хващаме първия евтин полет за аристократична Виена. Място, на което човек може да открие и музата, и признанието си. Наш съветник в пътешествието е Каролине Бернард. Великолепни личности ни представя в „Музата на Виена”Климт, Малер, Кокошка. Сюжетът е бохемски и разнежващ едновременно. Пък и се пренасяме във времето на сецесиона, който искри от красота.

Сладка за четене е и „Твоята перфектна година”. Шарлоте Лукас (това всъщност е псевдоним) струпва по страниците много любов, като разказва и увлекателно, и интелигентно. Книгата работи по отношение на спонтанността, която вечно оставяме на заден план. А лятото е чудесен момент да я проявим!

И наистина, слънцето ни провокира да грабим от живота с шепи през лятото. Затова е изкусителна и „Соленият вкус на вятъра”. Романът на Изабел Брум ни пренася в Закинтос – третият по големина от Йонийските острови. Спомени и красиви гледки плетат история, която ще направи лятото ни още по-хубаво.

02

Спортният пулс на лятото

Ясно е, че тази година нещата вървят от футболен шампионат… към олимпиада. Затова избрахме герои, които на практика са наши съвременници, макар че единият вече не е сред живите – Айртон Сена. „Месията на моторните спортове” е надникване в живота му, което цели да запази спомена за големия спортист. А наистина, във времето, прекарано на пистата, той е като днешните супергерои на Холивуд. Загива едва на 34 в Сан Марино.

Икона е и Зинедин Зидан, при това каква… Славният французин е подложен на анализ от страна на Патрик Фор и Жан Филип в „Зидан”. Феномен на футболната сцена, те разглеждат и светлите моменти в живота му, но и облачните. А онова, което изпъква, е неговият характер.

Същото важи с пълна сила и за Христо Стоичков. Автобиографията му се превърна в хит още с излизането си, но винаги когато говорим за спорт, за футбол, е удачно да я споменем. Заедно със съавтора Владимир Памуков опитват да опишат нещата правдиво, без да представят един идеален човек, какъвто Стоичков… не е. И точно това е най-ценното му качество, прозира и от страниците на книгата.

03

Лятото можем да се променим

Хванем ли подходящо четиво, със сигурност ще се вдъхновим за нещо ново, което да изпробваме в живота си. Предизвикателството, което отправя към нас специално Ерик Бертран Ларсен, изисква доста вътрешна сила и упоритост. Самият той го нарича „Адската седмица”. Ларсен предлага някои методи, които се използват дори от спецчастите. Целта е да станем по-издръжливи психически и разбира се, физически. Ако искате по-различно лято… започнете своята адска седмица сега!

Или пък изпробвайте рецептата на Опра Уинфри. Тя се състои от три съставки: храна, здраве и щастие, както се казва и книгата ѝ. По страниците има над сто здравословни рецепти, които да ни вдъхновят да се погрижим добре за себе си. Пък и са изпробвани от истинска телевизионна икона.

Както в случая с Опра Уинфри, така и при Рей Далио най-важното са принципите. Простичко и кратичко – „Принципи”, е нарекъл и книгата си. Рей Далио е знаменито име, което е служило да вдъхновение на личности като Бил Гейтс или пък Тони Робинсън. Казва, че успехът идва след много, много грешки. Може би пък някоя ваша ще ви вдъхнови да го последвате.

04

Лятото е време за вълнуващи приключения

Хубавото на книгите е това, че може с едно прелистване да се окажем в друга епоха. Така че веднага приемаме предложението на Кон Игълдън да се поогледаме в древна Спарта. „Синовете на Спарта” разказва за едни от най-големите кръвопролития на Древния свят. Самият Игълдън се е специализирал в създаването на исторически романи. Особено обича да пише за Чингис хан. Но и за Спарта ще ни е интересно…

Прескачаме доста епохи, че да се озовем в 19. век. Джеймс Фенимор Купър запечатва по страниците на „Последният мохикан“ Френската и индианска война по един запомнящ се начин. Един от незабравимите персонажи в книгата му е индианецът Таменунд, който с въздишка казва: „Бледоликите са господари на Земята!

И още една престрелка, вече съвременна, при това от любов. „Любовни престрелки” е роман и забавен, и напрегнат. Джули Джеймс ни предлага книга, която вълнува, без да ни кара да се замисляме прекалено. Идеална е за лятото.

Селекция за горещите дни от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …