Начало / Автори / Дневният ред на известните писатели

Дневният ред на известните писатели

Часовете им за писане са истински ритуал

HEM9-1200-Angle

Авторите на книги са хора, които ценят времето, но знаят и друго – творческият миг е безценен и затова е хубаво да го използваш докрай. От друга страна, колкото писатели, толкова и начини да го улавят съществува… Сега например гостуващият у нас украински автор Иван Андрусяк разказваше по време на своите срещи с деца, че му е много трудно да пише сред хора. Стане ли така, че в него да се оформи хубава идея, просто си взима най-важното и отива в своята отдалечена от всички и всичко вила. И там се посвещава на новата си книга.

Нека обаче видим как го правят големите – онези, към чиито имена сме прикрепили и определението „класик”

pisateli

Ърнест Хемингуей пише от сутринта

Ако искаш да си писател, тогава пиши”, казва той в съветите си към начинаещи автори и сам е пример за това. Хемингуей обикновено става още призори и с първия слънчев лъч вече работи. Най-важно за него е да пише, докато чувства, че има енергия. Също така обаче и докато има идея какво създава. Тогава, когато губел нишката на вдъхновението, зарязвал машината и тръгвал на разходка или се срещал с приятели.

Рей Бредбъри използва всяка минута

Най-голямата ми страст в живота, това е пишещата машина”, казва той. Затова и едва отваряйки очи, сядал да работи. Първата му почивка била за закуска. Интересното е, че Рей Бредбъри на практика работел навсякъде. Пише например в спалнята, но и във всекидневната или гостната. Описва също така случаи, когато работи, въпреки че радиото на родителите му е усилено докрай. Разговорите на най-близките му също не го смущават. В резултат спокойно можем да го наредим сред най-плодотворните писатели на миналото столетие.

Хенри Милър работел по строга програма

Дневният му режим определял всяко действие – започвал например сутрин с преглед и редакция на написаното предния ден. През деня работел по предварително определена част от текста, който пишел в момента, без да се разсейва и за миг. Едва вечерта отделял за срещи с приятели, разходки или пък четене. Казва обаче, че за него е важно и да има настроение, та да седне и да пише.

Харуки Мураками редува писане и спорт

Завършваме краткия преглед на режима на писателите с едно актуално име. Японският автор става в 4 сутринта, като обикновено посвещава на писане 5-6 часа. Следва времето му за спорт. Според собствените му признания, обикновено тича до 10 км и плува около 1500 м. Задължително си ляга рано – около 9 вечерта. С усмивка казва: „Хипнотизирам сам себе си, за да достигна до определено състояние на ума.

За навиците на писателите: Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …