Начало / Свят / Чешки полицай спечели литературна награда

Чешки полицай спечели литературна награда

Писанията му предизвикват фурор и много усмивки

eyJ1IjoiXC91cGxvYWRzXC8yMDIxXC8wNlwvc3RyYXpuaWsuanBnIiwidyI6MTkyMCwidiI6IjEuMCJ9

Мирослав Коминек е заместник-ръководител на полицията в моравското градче Пршеров. На служба е вече повече от 20 години. Преди две години решава да създаде профил във фейсбук на полицейското управление. Историите, които споделя в своя неповторим стил, се превръщат бързо в хит и полицията се сдобива с близо 30 хил. приятели в социалната мрежа.

Така полицейското управление – в лицето на Коминек, получи номинация в раздел Блог на годината за най-престижната литературна награда в Чехия, „Магнезия Литера. А впоследствие полицаят се озова на една сцена например с шекспиролога Мартин Хилски, че да вземе своята статуетка.

Както се казва, това далеч не е всичко… Историите на полицая скоро ще излязат и в самостоятелно издание. Книгата 365+1 příběh strážníků z Přerova се издава на принципа на крауфъндинга, като за около месец за отпечатването ѝ се събраха над 450 хил. чешки крони (ок. 36 хил. лв.).

Хората покрай мен се радват повече, отколкото самият аз”, казва с усмивка за литературната си награда полицаят. Допълва обаче, че така поне знае, че е на прав път, защото със своите статуси е целял едно – да пропагандира работата на местната полиция.

Обратната връзка е много важна – обяснява Коминек, – Винаги се радвам, когато чуя например: „Видяхме вашите момчета в униформите и вече гледаме на тях по друг начин.” И е сигурен, че шеговитите му истории допринасят за добрите отношения между полицаите и обществеността.

За своя стил, който се превърна в хит, полицаят казва: „Дъщеря ми не бива никога да вижда моята диплома, а учителката ми по чешки сигурно ще се обърне в гроба.”

prerov

Мечтата му всъщност от малък била да стане полицай – по думите му, с изключение на кратък период, когато искал да е боклукчия. Сега на 44, Коминек работи в полицията от 1997-а.

Историите, които развълнуваха Чехия, съчинява у дома, след работа. Вдъхновяват го случаите, с които се сблъскват в управлението. Понякога му отнема минути, друг път много повече. „Важното е формата да не надделее над съдържанието – казва новата звезда на чешката литература. – Ако установя, че е станало така, трия всичко и започвам отначало!

Самият той обича да чете – така развива и литературния си стил. Предпочита по-леките книги, с които си и почива. Любимите му са от родни, чешки автори, както и фентъзи.

А издателите на неговата книга планират тя да се появи и в аудиовариант. Печалбите отсега се предвидени за благотворителни проекти.

Лира.бг по материали от „Форбс”

Прочетете още

jarvis_56af79ca498e3d12df3423a6

Магически реализъм по чешки – признание получи Иржи Кратохвил

Писателят е познат и у нас 83-годишният Иржи Кратохвил е тазгодишният носител на Държавната награда …