Начало / Без категория / Котки в служба на книгата

Котки в служба на книгата

Звучи като в хубава книга – да влезеш в някоя книжарница или библиотека, а там да те посрещне с мъркане някое четирикрако

Penny no. 2

Първите библиокотки са в Древен Египет

Според преданията точно котките носели отговорността да пазят ценните папируси – разбира се, от мишки. Имало, така да се каже, две касти– храмови и библиотечни котешки книгопазители.

И Британският парламент наемал котки

Тамошната библиотека плащала на своите служители да се грижат за косматите. Преди 200 години например книгите се правели така, че привличали заради лепилото орди от мишки и плъхове. А да се отглеждат котки било значително по-евтино, отколкото да се търсят после нови екземпляри на мястото на изгризаните.

И сега да се пренесем на морския бряг в наше време

Точно от Бургас дойде вдъхновението да се позанимаем с котките-книжари и библиотекари. По една от малките улички, близо до брега, има магазинче за канцеларски материали. А вътре – прекрасна котка. Има си кашонче, надписано с името ѝ, но какво да прави в него, като може да се въргаля направо върху щанда :)

Влезе ли клиент, първо старателно го оглежда – и ако реши, че е от нейната порода, започва глезенето… Човек трудно може да й устои!

Котките и книгите имат всъщност еднакъв ефект

Първо, и двете успокояват с вида си. Отпускаш се и напрежението намалява. Книгата я разтваряш и това ти носи наслада. Котката пък се умилква около теб, прави те по-добър. Стига, разбира се, да не страдаш от някаква алергия.

Има и социална функция във всичко това

Американските библиотеки са установили, че като осиновяват бездомни котки, нараства интересът и на хората към нещо такова. С други думи, веднъж видели някоя животинка между книгите, сами са по-склонни да приютят у дома си котка в нужда.

В наши дни пък книжарници и библиотеки подчертават така и социалната си роля. На практика с книги или информация може се сдобиеш лесно по всяко време само с няколко плъзвания по клавиатурата на телефона. Но библиотеката или книжарницата дава нещо друго – много по-важно. Общуването. Котката само подчертава това.

Котката има и социална функция. Тя ни напомня колко важно е общуването. Също като книгите, е нашият посредник със света

maxresdefault

И тя преживява лоши времена

Наскоро например общинският съвет в американското градче Уайт Сетълмент реши да уволни котката от местната библиотека. Причината е куриозна, но съществена – котешките косми полепвали по книгите и създавали неприятно впечатление. При това тамошният котак служел вярно от шест години и се бил превърнал в любимец на малки и големи.

Е, от един друг град – Торнтаун, идва точно обратната новина… Там пък си наели нов библиотекар-котарак.

Едно е ясно – котка и книга е неустоима комбинация. Затова погалете книга днес, разтворете котка… или май беше обратното?

За котките и книгите: Краси Проданов

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …